сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: Борисов е десен в консервативния смисъл

Димитър Ганев: Борисов е десен в консервативния смисъл

Днес в „еМисия България“ ще говорим с политолога Димитър Ганев от агенция „Тренд“ за това, дали се връща в България класическото за Борисов “ръчно управление”, защо се правят сравнения между премиерите на Унгария и България, и дали се създава универсален модел на европейския лидер.

Според него, има място за сравнение между двамата премиери.

„По никакъв начин не можем да кажем, че Борисов е представител на либералната десница. Либералната десница в България не го признава за такъв, още по-малко за свой лидер. Той изгради по-консервативна десница. Да, естествено, че е десен, в това няма спор.

Борисов е десен в консервативен смисъл, затова е и близо до Орбан“ – заявява политологът.

„ЕНП е разделена на две крила – либерално и консервативно. Тя до голяма степен е партия на властта. Затова и тя нямаше никакъв проблем относно съставянето на сегашната коалиция в България на ГЕРБ с „патриотите“. Повярвайте ми, мнозина от ЕНП харесват това, което казват „патриотите“. ЕНП е субектът, от когото зависи дали правителството на Борисов ще бъде одобрено или не.

ЕНП няма абсолютно никакъв проблем с „патриотите““ – смята Ганев.

Според него на Меркел и на Макрон им трябва стабилна България. Той смята, че за нашите европартньори опазването на югоизточната граница на Европа е от съществено значение.

„Валери Симеонов и Красимир Каракачанов изобщо не са крайно радикално настроени политици, а Сидеров се превръща в опонент дори на Путин, така че там се наблюдава еволюция. Той е от тези политици, които успешно умеят да променят своя политически образ. Ние сме го отписвали поне на няколко пъти, но това не е налице“ – смята Димитър Ганев.

Рекордно високо одобрение за Путин в Руския и рекордно ниското на Тръмп в САЩ според Ганев се дължи на начина на мислене на руснаците, което е различно от европейското и от либералното мислене.

„Доверието на Путин се дължи на факта, че след Крим той върна имперското самочувствоие на Русия. Друг въпрос е дали върви по правилната посока, историята ще отсъди това“ – сподели политологът.

Какво още каза Димитър Ганев в ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …