понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Димитър Ганчев за идеята за нови правила за споделяне на новини в интернет

Димитър Ганчев за идеята за нови правила за споделяне на новини в интернет

Нови правила за използването на авторско съдържание в интернет предложи Европейската комисия. Според тях, издателите на онлайн вестници, телевизии, радиостанции и списания притежават права за публикациите и разпространителите на интернет съдържание като „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Туитър“ трябва да преговарят с издателите за разпространението на материалите им, като заплащат на журналистите, издателите и авторите възнаграждение за труда им.

Ако бъдат приети, новите правила ще променят начина, по който изглеждат новините в интернет и клиповете във видеоплатформи като „Ютюб“.

Кореспондентът ни Йовка Димитрова разговаря с Юлия Реда, евродепутат от Пиратската партия в Германия и един от най-изявените противници на новото законодателно предложение.

„Ако предложението бъде прието, споделянето ще стане незаконно, освен ако не се заплаща на издателя, което създава много проблеми за свободата на изразяване в интернет и за медийния плурализъм. Друга критика на предложението е че ще задължи онлайн платформите да филтрират всичко, което качват потребителите, за да проверяват за нарушение на авторските права и съществува опасност, че това ще доведе до цензура в интернет“, категорична е Джулия Реда.

Евродепутатът не смята, че новата директива ще възнагради журналистите, чиято работа често бива ограбвана от конкуренти и други потребители на интернет.

И докато предложението на Европейската комисия е още в начален етап на обсъждане в законодателния орган на ЕС, вече е ясно, че приемането му няма да е лесно.

В студиото на „Жива връзка“ Димитър Ганчев от Българското интернет общество, също коментира идеята за нови правила за споделяне на новини в интернет.

По думите му ефектът от прилагането на новите правила в Германия и Испания е бил силно отрицателен, новинарските сайтове са загубили част от трафика си и съответно приходите си от реклами.

Той подчерта, че по-логично би било този, които не иска новините му да бъдат публикувани в търсачката, да каже на търсачката. Ще видите, че при такава схема никой няма да се възползва, допълни Ганчев.

Вярно е, че има авторски правила, вярно е, че поняга се ограничаваме само до заглавието и първите редове, без да генерираме трафик за сайта, но ако новината въобще я няма в търсачките, то въобще няма да влезем, коментира Димитър Ганчев.

Той допълни, че в този вид на предложението за промени няма предвидени изключения, но каквито и да са те, просто да трябва да се обърне посоката и който не иска да не се публикуват новините му.

Новинарската индустрия не иска да бъед махната и спрем да си споделяме. Напротив, тя иска това да продължи, иска обаче да получава част от приходите на големите търсачки като „Гугъл“ и „Фейсбук“, категоричен е той.

По думите му, промените няма да променят особено поведението на потребителите, но ще разместят слоевете, а някои сайтове дори може да спрат да съществуват.

В крайна сметка няма авторско право върху новината. Има авторско право върху съответния написан текст, посочи още експертът.

Целия разговор с Димитър Ганев и интервюто с евродепутата Юлия Реда можете да видите във видеото по-долу:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …