вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Димитър Димитров: В оставащите дни е невъзможно да се изработи нов Изборен кодекс

Димитър Димитров: В оставащите дни е невъзможно да се изработи нов Изборен кодекс

Да се предположи, че в оставащите 50 – 60 дни, когато вече ще бъдем в края на предизборната кампания, ще трябва да имаме изборна администрация и нещата да се случат технически, е абсолютно невъзможно да бъде изработен нов Изборен кодекс. Ако някой е имал желание да предложи промяна за какъвто и да е вариант на мажоритарно гласуване, то се изисква техническа подготовка от поне 3-4 месеца.

Нещата са безнадеждно закъснели и ако някой говори по темата, то знае, че на част от гласоподавателите, тя е любопитна и интересна.

Това каза политологът Димитър Димитров в коментара си по повод дебатите в парламента за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

„Тази промяна за въвеждане на мажоритарна избирателна система, която мина през референдум, е изключително спорна, в нея има много недоразумения, условности и дори да се беше стигнало до налагането на такъв начин на гласуване предполагам, че би имало много по-малко ползи, отколкото вреди. Нещата, за да бъдат реализирани в синхронизиран закон, са необходими около 6 месеца“, подчерта политологът.

По думите му никой не е направил нищо в последните месеци по въпроса за техническата подготовка.

„А за да се правят избори в едномандатни райони, е необходима изключителна сериозна подготовка. Ако нямате надеждни списъци и не знаете как ги произвеждате, не знаете кой е гласувал, то преместването на групи избиратели от едно на друго място би определило изборните резултати. Никой не си мръдна пръста да направи каквото и да е по техническата подготовка, поради което да се рискува така и да се гласува в едномандатни райони е просто авантюра“, изтъкна Димитър Димитров.

„Другата гледна точка е, че въпросът е популярен и много хора си представят, че, ако се гласува мажоритарно, много неща ще се променят. Има насложено огромно напрежение и желание за такава промяна, поради което без да си дава сметка голяма част от публиката какви биха били последствията, всички желаят да има такива избори“, посочи още политологът.

Според него, това принуждава политиците, които вече са в режим на политическа кампания, да говорят по една популярна тема и то това, което много хора искат да чуят.

По думите на политолога, многомандатният избирателен район е най-добрара мярка за предпазване от злоупотреби, в противен случай изборният процес става изключително контролируем.

Той бе категоричен, че предстоящите избори ще се направят по съществуващия Изборен кодекс.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …