петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Димитров: Ген. Радев има психологическо предимство, но резервите на ГЕРБ са по-големи

Димитър Димитров: Ген. Радев има психологическо предимство, но резервите на ГЕРБ са по-големи

Изборът на предстоящия балотаж ще се реши в много близки числа. Ген. Румен Радев има известно психологическо предимство, но пък резервите и възможностите за мобилизация на ГЕРБ са по-големи. Избирателите на Веселин Марешки и Красимир Каракачанов, които са около 1 млн. души, в крайна сметка ще предопределят вота.

Това прогнозира в еМисия България политологът Димитър Димитров за предстоящата битка на втория тур от президентските избори тази неделя.

Според него бидейки трипартийна, коалицията зад кандидатурата на Каракачанов няма да излезе с ясно послание за кого да гласуват избирателите им на балотажа. Димитров предполага, че тези на „Атака“ ще дадат гласовете си за ген. Радев, на НФСБ – за Цецка Цачева, но за ВМРО му е трудно да прогнозира.

Мнозинството в Реформаторския блок призова избирателите си да заложат на Цачева, но ще е нужна санкцията и решението на всеки един от тях, смята политологът.

Що се отнася до ДПС, той не се нае да прави прогнози, като подчерта, че процесите там винаги са били енигма.

Димитров очаква по-малка избирателна активност на балотажа. Той напомни, че с участието си на първия тур гласоподавателите вече са изпълнили задължителния елемент на вота.

Димитър Димитров определи окончателния резултат от първия тур като изключително изненадващ. Самият той е предполагал обратен резултат в почти същата пропорция.

Според него редица причини са създали едно настроение сред обществото за неочаквано поведение, сред които общото чувство за несигурност, промените в Изборния кодекс в последния момент, референдумът, повдигането на популистки теми, които не са от компетенциите на президента, като например въпроса за мигрантите.

В ретроспекция политологът определи кампанията на ген. Радев като по-успешна, базирана на „прости послания в почти поетична форма“, а тази на Цачева като „лъхаща отвсякъде на рутинност“.

Аз съм ентусиаст за правенето на референдуми, но този беше просто лошо замислен, а начинът, по който бяха зададени въпросите, крият уловка, коментира той и по отношение на референдума.

Димитров даде пример с искането за мажоритарна система, която по думите му в този вид не съществува никъде в Европа, а в страни като Русия, Грузия, Украйна… Той е на мнение, че мажоритарният елемент може да е само добавка към пропорционалната система.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …