неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Димитър Данчев с коментар за актуалните решения в парламента

Димитър Данчев с коментар за актуалните решения в парламента

Димитър Данчев от БСП за България гостува в студиото на Код 11-13 и коментира темата за паметника Бузлуджа, както и последните законопроекти, които Народното събрание обсъжда и гласува.

„Темата не е нова за нас. Още през месец май младежкото обединение поде една инициатива, която беше подкрепена от Корнелия Нинова, за намиране и възстановяване на войнишките паметници. За съжаление през последните години нито едно правителство, няма интерес към възстановяване или използване на това уникално архитектурно съоръжение. То би могло да има позитиви не само за БСП, но и за държавата като туристически обект“, коментира Данчев.

Той обясни, че от БСП за България са наясно със законовата разпоредба, но не са съгласни, че трябва да участват на търг и да се състезават с други кандидати.

„Една от процедурите е чрез публичен търг, но тази процедура няма за нас своята логика. Ако е имало интерес, то би трябвало до сега да се е проявил. Нездрав интерес се прояви след като ние заявихме желание да поемем ангажимент към паметника“, посочи представителят на БСП за България.

По думите му, законът предвижда и отдаване под наем, и безвъзмездно отдаване за определен период от време.

„Да, силно сме амбицирани да отстояваме това право“, заяви Данчев и така отговори на въпроса дали са готови на протести.

Димитър Данчев коментира и решението да отпаднат знаците за камери на пътя.

„Имах възможност да изслушам различни мотиви. Със сигурност, за нас подходът, по който се правят промените в ЗДП е грешен. Това е един от най-често променяните закони. Има много добри предложения, които са крачка към намаляване на огромния брой жертви на пътя, но би трябвало да се помисли за нов закон, а не козметични промени“, обясни Данчев.

Той каза, че тези промени са капка в морето и не решават като цяло големия проблем с жертвите по пътищата.

Данчев коментира и предложението за сваляне на регистрационните табели на автомобили, с които е извършено нарушение.

„В съдържанието си тази точка засяга собствеността на МПС и се оказва, че тази промяна е направена в предното НС. Има определени казуси, които създават комични ситуации. Когато колата е взета под наем или когато се касае за обществен превоз, могат да се получат комични ситуации“, заяви още Данчев.

Той коментира и предложението да се ограничат плащанията в брой до 1000 лв.

„Редно е да се направи оценка на въздействието на законопроекта. Според нас, въздействието ще бъде по-скоро негативно, отколкото позитивно“, обясни Данчев.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …