понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Бочев в спомен за приятеля Георги Марков: Срещу това литературно безсмъртие смъртните държавни чиновници са безпомощни

Димитър Бочев в спомен за приятеля Георги Марков: Срещу това литературно безсмъртие смъртните държавни чиновници са безпомощни

Цялото художествено творчество на Георги Марков е талантлив опит да бъде спасен човекът, да бъде спасено божието у всекиго от нас от покварата и пошлостта на политическата ситуация и конюнктура.

Това заяви писателят дисидент Димитър Бочев в спомен за един от най-близките му хора по време на общото изгнание извън родината. Двамата се запознават в „Дойче веле“, където делят есеистичните понеделници на българската емисия.

Преди дни на „Аполония“ бе представена последната книга на Бочев – “Несъгласни думи”, а Георги Марков е една от личностите, за които разказват текстовете, събрани в нея.

В еМисия България той подчерта многократно, че би искал да говори не за общото им приятелство, нито за бруталното убийство на писателя, не дори за самия човек Георги Марков, а преди всичко за неговото творческо наследство.

„Аз съм се изграждал и чрез неговите текстове и е крайно време да осъзнаем, че той ни остави като завещание един невероятно живописен литературен свят, който още търси своето място в системата на националната ни култура“, подчерта Бочев.

Той посочи, че приятелите, съмишлениците и ценителите на Марков правят всичко възможно, че промяна се вижда – най-малкото защото писателят вече се издава, в центъра на София бе издигнат негов паметник, някои университетски преподаватели го преподават на студентите си – но това е на самодейна база и не е достатъчно.

Главният мотив да дойда (в предаването) е именно да апелирам към МОН и МК да свършат своята държавническа работа, да почувстваме на дневен ред едно официално участие и подкрепата от държавата, каза той. И добави:

„Нямаме моралното право да лишаваме подрастващото поколение от живописните му образи и фабули“. Според Бочев мястото на писателя Георги Марков е в горните класове на гимназията, както и в университетските учебни програми, в предметите по литература и история.

Писателят вярва, че всичко това предстои – „защото времето винаги рано или късно поставя всичко на мястото си“. И защото, по думите му, срещу това литературно безсмъртие смъртните държавни чиновници са безпомощни.

Чуйте целия разговор с Димитър Бочев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …