сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Димитър Бечев: Тръмп промени позицията си спрямо Русия, за да замаже скандала с Майкъл Флин

Димитър Бечев: Тръмп промени позицията си спрямо Русия, за да замаже скандала с Майкъл Флин

Отношенията на американския президент Доналд Тръмп с Москва отново попаднаха в обсега на световното внимание, след като преди дни съветникът по националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка. Причината да напусне поста бяха разкрития за телефонен разговор на Флин с руския посланик във Вашингтон, в който той е обсъждал американските санкции срещу Москва, макар това да е забранено със закон в САЩ.

След първоначалните си заявки за стопляне на отношенията с Русия, сега американският президент рязко смени посоката.

Каква е причината за това и какви могат да бъдат последствията както за Вашинтон, така и за световния политически ред – коментира в „Жива връзка“ политологът Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики.

„Тръмп попада под особен натиск както от медиите и обществото в Съединените щати, така и от средите на самата Републикаска партия, а пък и от държавните инсититуции. Затова той трябва да смени тона, тък като е очевидно, че позицията му по отношение на Русия, повлияна в немалка степен от хора като Майкъл Флин, се превръща от негов плюс в бреме, в много сериозен негатив. И той сега търси да компенсира, като втвърдява тона по отношение на Москва. Това е също начин да се замажат следите и да се сложи край на този скандал, който се развива“, подчерта Бечев.

По думите на политолога обаче, обръщането на посоката няма да бъде лесна задача за Доналд Тръмп.

„Много малко от коментаторите, пък и от основните действащи лица в този сюжет са готови да поставят точка на тази история. Знаем, че и говорителката на американския президент Келиан Коноуей каза в ефира на една от телезиите в САЩ, че е време да спрем с тази история и да гледаме напред, но това просто няма как да се случи. Тръмп обаче се опитва да извърти положението, да вземе позиция на 180 градуса от досегашната си и да овладее кризата, която тепърва ще се разразява“, подчерта Димитър Бечев.

„Ясно е, че тези избори не са спечелени благодарение на руската намеса, а благодарение на факта, че над 60 млн. граждани са подкрепили Тръмп. Въпреки това има сериозни подозрения за връзките на хората около Тръмп с хора от руската страна, а също така има директни и индиректни признаци, че хакерската атака срещу имейлите на Националния комитет на Демократическата партия са свързани с Русия, поне в тази връзка тук вече можем да видим някаква намеса. Но с или без тази хакерска атака, мисля, че изборите бяха спечелени поради други причини, свързани с вътрешнополотическата динамика на САЩ“, каза още политологът.

По думите на Бечев, Тръмп трудно ще се избави от скандали като този, а други, според политолога, пък тепърва престоят.

„Това е естествено за популистите. Те изплуват на повърхността и стигат до властта благодарение на скандала и поляризацията. В един момента, по ефекта на бумеранга, той ги засяга, особено след като са се изкачили на върха“, каза Бечев.

Експертът обяснява своята позиция и за нагласата на русофилските среди у нас и в Европа към случващите се политически маневри отвъд Океана.

„Те вече имат своята интерпретация, подадена и от близките на Кремъл медии. Тя е нещо по-стандартно, че в Америка дълбоката държава продължава да дърпа конците, че демократично избраният кандидат Тръмп бива подкопаван от тъмните сили във Вашингтон. Това, между другото, е и версията, която беше подготвена и в случай, че Хилари Клинтън бе спечелила изборите, щяхме да чуем нещо подобно. Това, което знаем за руската пропагандна машина е, че тя винаги намира пролука и се нагажда и може да прави своя разказ. И вече виждаме наченките – Тръмп ще бъде жертва, а не герой и пак злите сили, които търсят конфликта и новата Студена война, ще бъдат обвинени за конспирация срещу волята на американския избирател. Неща в този дух ще чуваме все повече и повече“, категоричен е Бечев.

Той изтъкна, че няма вероятност България и съседните ѝ държави отново да попаднат в преговори за сфери на влияние между Русия и Америка.

„Светът не функицонира точно така. Дори най-мощните държави не могат да контролират събитията на терен. Има местни сили, местни актьори, вече живеем в свят, където двама президенти не могат да поделят света просто така. Някой трябва да изпълнява договорките, да ги прилага, така че, когато спекулираме и градим теории на заговора, трябва да имаме предвид как функционира политиката и как стават нещата на практика. Според мен няма да се случи подобен сценарий“, смята политологът.

Бечев добави още, че не вижда никакви сериозни индикации Съединените щати да планират разък завой и отстъпки към Русия по отношение на въпросите за европейската сигурност и Източна Европа.

Целия разговор с политолога можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …