понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Димитър Бечев: Русия и Турция не могат да са напълно приятели, но не могат да си позволят и директен конфлик

Димитър Бечев: Русия и Турция не могат да са напълно приятели, но не могат да си позволят и директен конфлик

Русия и Турция винаги имат сложни отношения – те нито могат да бъдат напълно приятели, нито могат да си позволят да са в директен конфликт.

Така Димитър Бечев, който е гост-преподавател в Харвард и директор на Института за европейски политики, коментира опита за подобряване на отношенията между двете страни.

Той посочи, че е очакавал да има деескалация на напрежението между Русия и Турция, но изненадващото е, че ще стане толкова бързо.

„Дори в пика на конфликта, Русия и Турция контролираха реториката. Путин имаше някои изблици, но не чухме остри думи, а от друга страна, Турция така и не се присъедини към западните санкции срещу Русия“, коментира анализаторът.

Бечев допълни, че Турция бе икономически засегната от санкциите на Русия, в момент когато попадна под ударите на тероризма.

„Иронията е, че в момента има бум на резервации на руски туристи в Турция, а допреди месеци Путин предупреждаваше, че Турция не е сигурно място. Сега Турция е още по-несигурно място, но очевидно политиката надделява“, посочи Бечев.

Вижте коментара му за бъдещето на турско-руските отношения:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …