сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Бечев представя свое изследване за руското влияние у нас
bechev

Димитър Бечев представя свое изследване за руското влияние у нас

Политологът Димитър Бечев, директор на Института за европейски политик, се включи в еМисия България минути преди представянето в Брюксел на свое изследване за руското влияние в България

Той обясни, че то е част от по-мащабен проект за руската политика в нашия регион.

„Не трябва да надценяваме ролята на Русия, дори проруски настроените правителства винаги са балансирали между връзките си с Кремъл и отношенията с НАТО и ЕС“, казва той.

По думите му у нас има тенденции да се вярва на конспиративни теории, но много често Русия е симптом, а не причина. Много лесно обвиняваме Москва, но кучето е заровено в София, не в Кремъл, отбелязва той, като отдава отговорността на политическите и обществени проблеми и характеристики у нас.

По думите му митовете за руското влияние не са чак толкова много и въпреки поляризацията в обществото по темата, той не би ни определил като „троянския кон на Кремъл в Европа“.

Влиянието на Русия според политолога се проявява най-вече в икономиката и енергетиката, но той напомня, че руските компании не са единствено производни на Кремъл, а често имат собствени интереси, различни от тези на руската държава.

Днешното представяне ще е добър повод да кажа нещо за България и външната й политика, казва той.

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …

Един коментар

  1. Още малко руснаци да се заселят по българското Черноморие, и джуджето в Кремъл като нищо ще проведе един „референдум“ за присъединяването на Варна и Бургас към азиатската федерация.