събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Дилма Русеф „под прицел“ в Бразилия
BRAZIL картинка

Дилма Русеф „под прицел“ в Бразилия

Бразилският президент Дилма Русеф, срещу когото тече процедура по импийчмънт, заяви, че „никога“ и „при никакви обстоятелства“ няма да подаде оставка.

Страната минава през най-тежката си политическа криза от две десетилетия насам. Масови протести обхванаха страната, след като президентът Дилма Русеф назначи за шеф на администрацията си своя предшественик Луиз Инасио Лула да Силва, срещу когото има обвинения за пране на пари.

Ситуацията в Бразилия коментира Божидар Попов, който е координатор на дейността на българската общност в Сао Пауло.

„Протестите продължават, но хората изчакват процедурата по импийчмънт, която все още е на първи етап“, раказа сънародникът ни, който живее в Бразилия.

Той обясни, че в момента комисия от депутати анализира искането за импийчмънт, като същевременно президентът Дилма Русеф има право да се защити на 10 сесии. Ако комисията реши, че искането е валидно, то ще отиде в камарата на депутатите, а след това – в Сената, който ако вземе решение за отстраняването на Русеф, президентът ще има 180 дни да напусне поста.

По думите на Божидар Попов протестите продължават в голямата си част да са мирни, но има и малки сблъсъци.

„Русеф няма никаква база да разчита на подкрепа, защото скандалите продължават – показан бе в медиите списък с 200 души на много високо ниво, които са в голямата си част от нейната партия, но и от опозицията. Както говорихме и преди, това са протести на народа срещу корупцията“, коментира Попов.

Той подчерта, че отказът на президента да се оттегли е „много сериозна безотговорност“. Попов е убеден, че има и алтернатива на управлението ѝ.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …