сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Диков нищи делото за изнасилване срещу бившия кмет Иван Евстатиев

Диков нищи делото за изнасилване срещу бившия кмет Иван Евстатиев

В новата рубрика „Срещу течението“ Сашо Диков разговаря с адвокат Ташкена Колчева. Тя е защитник на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на непълнолетно момиче. Обвинителният акт вече е внесен в съда в Пазарджик и е по два текста на закона – за изнасилване след опиване с алкохол и по т.нар. „кръчмарски текст“, който забранява продажба и предоставяне на алкохол на непълнолетни.

Накратко, според обвинението, 16-годишната Ирена Белухова била изнасилена в хотел в Стрелча от бившия кмет. Юристът твърди, че момичето е търсило 7 пъти по телефона Евстатиев, а той не й отговарял няколко поредни дни. Адвокатът на Евстатиев показа разпити на свидетели, от които става ясно, че момичето редовно пиело алкохол наравно с възрастните и непрекъснато питала за Евстатиев.

По думите на защитничката, момичето работело в предизборния щаб на политика, макар че няма 18 години. Колчева твърди, че според показанията на самата пострадала, половият акт бил доброволен. Юристът показа протоколи от три разпита на пострадалата, в които показанията й постепенно се променят. В началото дава подробно описание на случилото се в хотелската стая в Стрелча, в следващия разпит твърди, че не помни всичко, а в посленият заявява, че била безпомощна заради алкохола.

Тя цитира и показанията на трима медици, които са прегледали Белухова, но заключенията им за това дали девойката е била девствена преди срещата с Евстатиев, се различават. Вижте подробности по случая и разказа на адвокатката на обвинения Иван Евстатиев в новата рубрика „Срещу течението“:

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …