вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дигитален архив събира вестниците от 1889 до 1919 г. в Цариброд

Дигитален архив събира вестниците от 1889 до 1919 г. в Цариброд

След по-малко от две седмици ще заработи нов сайт, който ще представлява дигитален архив – „Стари Цариброд“. Той ще съхранява местните вестници, публикувани в периода от 1889 до 1919 г.

Създателят на сайта Мария Гоцева, която е и наследник на царибродска фамилия, разказа повече за проекта и за писменото наследство на Цариброд в предаването еМисия България.

„Наследница съм на една от най-старите царибродски фамилии. По различни политически причини моят дядо пред 1949 г. идва в България, където се установява. Родена съм 1976 г. в София и съм израстнала с историите за Цариброд и любовта към този прекрасен град“, сподели Мария Гоцева.

За нея градът винаги ще си остане Цариброд, макар днес да се казва Димитровград.

В студиото на предаването бе показан и част от архива на бъдещия сайт.

„Сайтът ще стане активен на 25 март. Там ще бъдат публикувани самите вестници, издавани в цариброд в периода 1889 – 1919 г. Това са: в. „Домашен учител“, в. „Цариброд“, в. „Нишава“ и сп. „Клопотар“, разказа още Мария Гоцева.

Целия разговор можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …