понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Диана Андреева: Културата – бедна и пренебрегвана

Диана Андреева: Културата – бедна и пренебрегвана

Културата отново не е приоритет според заделения за нея едва половин процент от държавния бюджет. Как тогава ще правим адекватна политика и икономика, коментира в студиото Диана Андреева, директор на „Обсерватория по икономика на културата”.

„В рамките на бюджет 2017 г. за култура са заделени около 70 милиона лева – крайно недостатъчни. Последните изчисления, които правим, посочват, че изкуствата, културния туризъм. Те имат добавена стойност около 4,2%“, обясни Диана Андреева.

По думите й, голямата битка е този половин процент от държавния бюджет да бъде увеличен на 1%. Това са между 840 и 900 млн. лв.

„Бюджетът на Министерството на културата е структуриран в няколко големи пера и най-мащабното е сценичните изкуства. Не може да искаме от опера, оперета, балет или театралното изкуство да има възвращаемост. Около 13 милиона отиват в българската филмова индустрия. Училищата по изкуства имат около 20 милиона лева финансиране“, обясни Андреева. Тя направи сравнение с Унгария и финансирането на културата там.

„Организации, които от години се чувстват неравнопоставени, са независимите театрални трупи. Столична община разработва стратегия за независимите организации и как да им бъде осигурено поне минимално финансиране. Неправителствените организации нямат институционална поддръжка и устойчиво развитие. “, подчерта Андреева.

„Тази несправедливост е дългогодишна“, добави още директорът на „Обсерватория по икономика на културата”.

„Един от най-големите дефекти на българското кино е, че мрежата е от 43 кина. Това е крайно недостатъчно“, подчерта още тя и добави, че преди 1989 г. сме имали холивудско студио, а сега няма реализация на българското кино.

По думите й, българският зрител трябва да има възможност да гледа българско кино и да има възпитан вкус за изкуство и култура.

На 28 февруари ще бъде организиран предизборен дебат, на който ще се обсъждат проблемите и евентуалните решения в сферата на културата, посочи Андреева.

Чуйте целия разговор с Диана Андреева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …