петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Диана Андреева: Има ли надежда за възраждане на българската киноиндустрия

Диана Андреева: Има ли надежда за възраждане на българската киноиндустрия

Създаване на общински фонд Кино, Средно образователно училище за кино и мрежа от столични кина в културните средища и училищата. Това са част от предвидените дейности в проекта за стратегия София– творчески град на киното по проект на ЮЕСКО. Председателят на Обсерватория по икономика на културата Диана Андреева гостува в студиото на еМисия България и коментира има ли надежда за възраждане на българската киноиндустрия.

„Това е първата стратегия за кино от повече от 40 години насам“, посочи Андреева. Тя обясни, че Столична община е пионер и с първата стратегия за култура в рамките на страната.

„Надяваме се след изборите това да се трансформира в национална стратегия. Като част от това да бъде и стратегията за филмовата индустрия на национално ниво. Водещи са глобалните цели на ЮНЕСКО – образованието, достъпа до култура. Това са приоритети, валидни за цялата най-голяма организация в рамките на ООН, както и за България“, обясни Андреева.

По думите й, София дава също опита си да изпълни тези членове на българската Конституция, които са останаха непрочетени през последните над 20 години.

„Да видим дали ще се получи този пионерски опит с достъпа до изкуство. Образованието е предвидено да започне в предучилищната възраст и да продължи до университета. Ние обучаваме висококвалифицирани кадри, но техническите няма кой да ги обучава. За тази цел е предвидено това училище. Стратегията е на етап обществено обсъждане. Беше заявено от кмета на София Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов, че има възможности и те дадоха т.нар. политическа воля за създаване на средно училище“, подчерта Андреева.

По думите й, ние не сме конкурентоспособни на европейския пазар в сферата на киното.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …