събота , 29 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Диана Андреева: Има ли надежда за възраждане на българската киноиндустрия
KINO картинка

Диана Андреева: Има ли надежда за възраждане на българската киноиндустрия

Създаване на общински фонд Кино, Средно образователно училище за кино и мрежа от столични кина в културните средища и училищата. Това са част от предвидените дейности в проекта за стратегия София– творчески град на киното по проект на ЮЕСКО. Председателят на Обсерватория по икономика на културата Диана Андреева гостува в студиото на еМисия България и коментира има ли надежда за възраждане на българската киноиндустрия.

„Това е първата стратегия за кино от повече от 40 години насам“, посочи Андреева. Тя обясни, че Столична община е пионер и с първата стратегия за култура в рамките на страната.

„Надяваме се след изборите това да се трансформира в национална стратегия. Като част от това да бъде и стратегията за филмовата индустрия на национално ниво. Водещи са глобалните цели на ЮНЕСКО – образованието, достъпа до култура. Това са приоритети, валидни за цялата най-голяма организация в рамките на ООН, както и за България“, обясни Андреева.

По думите й, София дава също опита си да изпълни тези членове на българската Конституция, които са останаха непрочетени през последните над 20 години.

„Да видим дали ще се получи този пионерски опит с достъпа до изкуство. Образованието е предвидено да започне в предучилищната възраст и да продължи до университета. Ние обучаваме висококвалифицирани кадри, но техническите няма кой да ги обучава. За тази цел е предвидено това училище. Стратегията е на етап обществено обсъждане. Беше заявено от кмета на София Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов, че има възможности и те дадоха т.нар. политическа воля за създаване на средно училище“, подчерта Андреева.

По думите й, ние не сме конкурентоспособни на европейския пазар в сферата на киното.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

VELEV

Председателят на АИКБ: Предложените законодателни промени от омбудсмана и КНСБ са пиар

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев определи предложените законодателни промени …