сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Диан Стаматов и Пламен Димов за нивото на образованието у нас и как е във Финландия

Диан Стаматов и Пламен Димов за нивото на образованието у нас и как е във Финландия

Отново промени в приема за първи клас и при кандидатстването след седми – каква е реалната полза за децата ни и за общото образователно ниво на нацията? Защо въпреки многогодишните реформи, грамотността масово е ниска, а знанията оскъдни?

Защо прословутият финландски модел за успешно образование е неприложим у нас, коментира в студиото на еМисия България Диян Стаматов – бивш зам.-министър на образованието и дългогодишен директор на престижното столично 119-то училище.
Пряко от Финландия се включи Пламен Димов – учител и създател на култовата група – Найтуиш.

„Едно от нещата, които липсват, са точно парите. Има системно недофинансиране в образованието. Макар да се твърди, че то е приоритет, все не достигат пари за този приоритет. Следващото много важно е квалификацията на учителя. Класно-урочната система отдавна вече не се използва в нормалните цивилизации“, подчерта Стаматов.

По думите му, през 1960 г. Финландия тръгва по първата си образователна реформа и от тогава до сега те правят малки, но много стабилни крачки на промяна. В България правим много бегли опити за промяна през последните 20 години. Работим по старите методи, по които се работеше и когато аз съм бил ученик“, разказа бившият заместник-министър.

„Първо искам да благодаря на хората, които са ми дали образованието в България. В България има добри учители. Финландия тази година е едва на 100 години и всеки ден се раждат 100 нови думи. Обучението от 1960 г. се развива бурно. Образованието се развива малко по-напред от времето“, сподели своя опит Пламен Димов.

„Няма трудни задачи за вкъщи, а всички се решават в часа. 90% от учебния процес става в часа, а учителят не стои на пиедестал над учениците“, добави още той.

По думите му, паралелките във Финландия са по-малки и учителят може да има индивидуален контакт с всички. „Подчертавам голямата нужда от един въпрос. В България има много добри учители, но какво ще стане с него, ако заплащането му бъде така, както е във Финландия? Той ще стане още по-добър и продуктивността на работата му ще стане по-добра. Животът в България прави много от моите колеги герои всеки ден – да стиска зъби и да кара оскъдно“, добави още преподавателят.

„Не се правят промени в учебното съдържание, за да отговаря на съвремието. Голяма част от съдържанието в учебниците и учебните помагала, не е необходимо“, смята Диан Стаматов.

По думите му, има централни софийски училища, в които няма нищо елитно, но са много желани сред родителите. Най-важният критерий според Стаматов е близостта на живеене. Той коментира и социалното напрежение сред родители, които искат да запишат първокласниците си в центъра на столицата.

„Работих с много добър екип. Изключително доволен съм за времето, в което бях в министерството. Това, което направихме, е да въведем в живот един закон, който беше приет в средата на миналата година, да облечем в подзаконови нормативни актове всичко това без да има сътресения, стачки, проблеми и допълнително финансиране“, подчерта Стаматов. Той коментира и критериите за прием на ученици след 7 клас.

Пламен Димов каза, че кандидатстването след 7 клас във Финландия става на базата на успеха, но и на базата на характеристика, която се попълва от учители.
„Нужна е истинска приемственост, за да ги няма тези бразди в българското образование“, смята Стаматов и каза, че финландският модел няма да се случи в България в следващите 50 години.

Чуйте какво казаха Диан Стаматов и Пламен Димов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …