събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Диагноза „лидер“ – кои и колко са влиятелните евродепутати

Диагноза „лидер“ – кои и колко са влиятелните евродепутати

Престижното издание Политико създаде класацията “топ 40: Най- значимите европолитиците за 2017” подзаглавие на изследването е: “Кого си струва да познаваме в ЕП”. Титлата най- важен европейски политик е присъдена логично на лидера на най-широко представената партия и с най- много членове на лидерски позиции в ЕС- ЕНП. Германецът Манфред Вебер е най-влиятелната фигура в ЕП.

За влиянието на евродепутатите ще разговаряме с политолога Линка Тонева и кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова, която се включи от Брюксел и разказа подробности.

„Политико е най-голямата медия, която се занимава с европейски проблеми. Всяка година те излъчват 40 евродепутати. Тази година в класацията половината са т.нар. „нови лица“ – хора, които досега не са попадали под прожекторите. Най-много са германците – 11 души. Тази година германските евродепутати са загубили леко влияние, тъй като миналата година те са били 16. Тази година липсват британските евродепутати с изключение на един“, разказа Йовка Димитрова.

Тя посочи кои са първите трима мъже, които оглавяват класацията. Нито един от българските евродепутати не влизат в класацията на „Политико“.

Репортерът Райън Хийт разказа как „Политико“ подбира най-влиятелните личности за класацията в специално интервю за Йовка Димитрова.

Политологът Линка Тонева каза, че не е изненада отсъствието на български евродепутати в класацията.

„Интересна е доминацията на Германия в тази класация, както и това, че участват членове на Европейския парламент, които са по-скоро критици на ЕС, а не активни радетели за европейската интеграция“, коментира Тонева. По думите й, това са хората, които доминират и определят темите за ЕС в момента.

Тя е категорична, че от гледна точка на прозрачност и достъпност, ЕП е на челни позиции сред европейските институции.
„Нашата позиция е, че по-скоро България е против отделни ядра и скорости в Европа, но ми се струва, че няма място за подобна интерпретация. България трябва да се стреми да бъде сред страните на първа скорост, ако има скорости и ядра“, убедена е Линка Тонева.

По думите й, интересът на България е за по-добра интеграция и да влезе в „чакалнята“ на еврозоната.
Чуйте целия разговор с политолога Линка Тонева, както и мнението на Йовка Димитрова за влиятелните хора в Брюксел и бъдещето на България в рамките на ЕС:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …