вторник , 27 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Деян Кюранов: Има скрит консенсус на всички нива в обществото за „стабилност на корупцията“
KYURAN картинка

Деян Кюранов: Има скрит консенсус на всички нива в обществото за „стабилност на корупцията“

Бих бил много учуден, ако депутатите подкрепят президентското вето, призна в еМисия България политологът Деян Кюранов.

Той е категоричен, че в момента в България няма условия за положителна промяна към прозрачност и по-голяма демократичност.

Постоянно говорим за корупцията сред елита, но мълчим за корупцията сред не-елита, сред управляваните, отбеляза политологът, според когото има скрит консенсус между всички нива на обществото за „стабилност на корупцията“. Може да се нарече и „синдром на социализма“, при който всеки си крадеше на своето място, добави той.

„Тук има едно всенародно намигване – политиците говорят за реформи, народът – как политиците трябва да престанат да крадат, но и горните и долните си смигат, защото всички имат полза от мътилката“.

Според политолога голяма част от хората не познават друг начин за оцеляване освен по втория начин. В същото време пък „малцинството в България, свестните хора, трябва да търчи колкото може по-бързо и да работи повече, за да остане поне на същото място“.

Това може да бъде преодоляно само поколенчески и много бавно, но мерки няма, опитвахме мерки неведнъж, добави още Деян Кюранов. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

politicheski_ataki

Политическа жега: Какво означават ожесточените престрелки между МС и президентството

Горещо политическо лято се очертава след обвиненията на ГЕРБ към президентството във връзка с избора …