понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Деян Енев за това какво липсва на българите, напуснали родината

Деян Енев за това какво липсва на българите, напуснали родината

Все по-добре разбирам кои са важните неща в живота на човек. За мен вече не е важно да критикувам политиците, а да се опитам да напиша още няколко книги. Писателите като че ли през целия си живот пишат една и съща книга, а аз ще продължавам да пиша за хората от първия етаж на живота.

Това заяви пред Сашо Диков писателят Деян Енев, който бе отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ от президента Росен Плевнелиев и който в речта си той посвети и на сънародниците ни зад граница. „Посвещавам тази награда и на българите в чужбина и искам да им кажа, че България ги очаква, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня“, каза тогава Енев.

„Тържествено и интересно беше, добре е на човек да му се случи такова нещо. Не изпитах никакво неудобство и присъствах с радост“, каза той за церемонията в отговор на въпрос дали като творец тя не го е притеснила със своята формалност.

Писателската душа има огромно вместилище, не може да я стресне един, пък макар и висш, протокол, добави той.

Писателят разказа, че е избрал варианта да произнесе ненаписана реч, тъй като така „се появява една много хубава степен на искреност“. Патосът на всичките ми последни пет-шест книги е насочен в тази посока, просто затворих кръга с тези няколко думи, отправяйки апел българите в чужбина да започнат да се връщат, тъй като тази толкова хубава земя няма как да се превърне в пустиня, обясни той.

Енев разказа, че самият той не би могъл да укорява тръгналите си от страната и разбира мотивите им, като призна, че много хора от близкия му кръг също са извън България.

„Разбирам, какво им липсва. Дотам, че понякога може би и повече, отколкото самите те си дават сметка, и към това е насочена огромната ми жал – и към тях, и към нашата България“.

Според Деян Енев най-много на напусналите родината им липсва „всичко онова, което представлява човешката личност и която не е само биология, но и вековни генетични натрупвания, различни видове памет, присъствие в дадена среда, където поговорката казва „У дома и камъните помагат“.

Чуйте цялото интервю на Сашо Диков с писателя във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

  1. А. Петрова

    Aвторът Деян Енев е уникален. Ако не сте запознати с творчеството му, по- добре го направете.

  2. Андонов

    Значи на приятеля му не може да си види внучките в Лондон и това било липсвало на сина му?!!!
    Надявам се книгите му да не са толкова „умни“!

  3. много се радвам, 4е тази земя няма да се превърне впустиня, но Деян Енев би трябвало да се изказв от името на тези хора, от които е той например,, хората, които живеят или пребивават в България, друго да не пипа, защото не е възпитано