вторник , 22 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Детско математическо състезание с 20 000 участници предизвика раздори
MATEMATIKA

Детско математическо състезание с 20 000 участници предизвика раздори

Защо едно детско математическо състезание предизвика раздори? Проф. Емил Колев от Съюза на българските математици за проблемите около организацията на Европейско Кенгуру 2017-та разказа как се организира едно такова състезание и каква е структурата.

„Всяка година МО издава заповед, която е свързана с всички състезания и как се създава организацията. Тя фиксира комисиите и всяка една трябва да изработи регламент за съответното състезание. В заповедта от 15 септември, в точката финансиране има точка, в която пише, че не се допуска събиране на такса от участниците, което означава, че министерството финансира националното състезание“, обясни проф. Емил Колев.

„Направен е опит към състезанието за 4-ти клас, което влиза в националния календар да се пришият и останалите класове. Това означава, че МО обявява, че това е национално състезание за всички класове, и всички останали деца трябва да си плащат за участието“, посочи представителят на Съюза на българските математици.

Таксата е в размер на 7 лв. Обикновено участват около 20 000 деца. На практика всички, освен тези от 4 клас, вече са си платили. „Не е правилно това, че в сайта на МО в регламента на състезанието е обявено, че децата на другите класове също влизат

„Ние вземаме пари както всички, които правят тестови състезания. Това е нормална практика и няма как да се направи състезание без финансиране“, посочи проф. Емил Колев.
По думите му, Съюзът на българските математици е длъжен да проведе това състезание.

Чуйте повече за проблемите около организацията на Европейско Кенгуру 2017-та в следващото видео:

Вижте също

EMBG_DJIHADISTI

Проф. Татяна Дрозина с анализ как се създават джихадисти

Проф. Татяна Дрозина се включи на живо в ефира на еМисия България и коментира атентата …