събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Деца помагат на деца за коледните празници

Деца помагат на деца за коледните празници

Едно от всеки четири деца в Европейския съюз, което прави близо 25 млн. деца, живее в риск от бедност или социално изключване, съобщава европейската статистическа агенция „Евростат“. Тези данни показват леко подобрение от 2010 г., когато 25,9 млн. деца (27,5%) попадаха в рисковата група. Най-лоши резултати показват Румъния и България, където съответно 46,8% и 43,7% от децата са в риск.

След Румъния и България най-много деца в риск има в Гърция (37,8%), Унгария (36,1%), Испания (34,4%) Великобритания (30,3%).

Най-добре представящи се държави по този показател са скандинавските страни – Швеция (14%), Финландия (14,9%) и Дания (15,7%).

По данни на Националния статистически институт за 2015 г. децата до 17-годишна възраст в България, изложени на риск от бедност е с 6,3 процента по-малко спрямо 2014 година. Това са деца, които живеят в домакинства, в които има поне едно от следните условия – недостатъчни социални помощи, незадоволителни материални условия, безработни един или двама родители.

Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година е важно да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите като цяло.

На 12 декември в читалище „Христо Ботев“ в град Божурище ще има благотворителен концерт и базар „Деца помагат на деца в една красива коледна приказка“. От 18.30 часа ще може да се насладите на музикална феерия в изпълнение на Детска вокална група „Палави ноти“, вокална формация „Разноцветни“, школите по пиано и китара и други приятели на музиката.

Венелина Петрова разказа в еМисия България подробности за благотворителната инициатива.

„Това е нашият коледен благотворителен концерт. Ще има песни, танци, балет, спортни танци. Идеята е изключително позитивна. Освен да очакват подарък от Дядо Коледа, трябва и да помагат. Трите дечица, на които ще помогнем, са от Божурище и ще дарим средствата, събрани от входа на концерта. Ще има коледен базар и вкусни гозби, които ще се продават по-рано през деня“, разказа Венелина Петрова.

Децата също гостуваха в студиото и изпяха част от репертоара, който са подготвили за коледния концерт. Научете повече за благотворителната кауза в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …