четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Николова: Искаме или не, споделената икономика ще се развива

Десислава Николова: Искаме или не, споделената икономика ще се развива

Самият факт, че споделената икономика расте с двуцифрени темпове, показва, че тя се търси от потребителите и е естествена нова форма на традиционни икономически отношения в нови дрехи – интернет платформи, мобилни апликации и др., които позволяват да се сключват сделки, били трудни или невъзможни преди.

Това коментира Десислава Николова, председател на Института за пазарна икономика, пред репортера на Би Ай Ти Флорина Иванова от мястото, където днес се провежда дискусия за икономиката на новото време.

„В България до момента се вижда едно враждебно отношение, но искаме или не споделената икономика ще се развива – независимо дали в сивия сектор или на светло. Това е посоката през последните 7-8 години в Европа, особено след кризата, така че ние няма как да се изолираме. Трябва нашите регулатори и администрация да започнат да мислят малко по-модерно“, убедена е тя.

Говорим за нов бързоразвиващ се сектор, който буквално бумти в САЩ, Канада и много европейски страни, а регулаторите се опитват да отговорят на тези процеси и да вместят новите бизнес модели в съществуващата регулаторна рамка, да я изчистят от ненужни и тежки бюрократични изисквания – или пък да създадат нова, така че да насърчават, а не да затрудняват този тип бизнес отношения, добави Николова.

По думите й предвид притесненията на много правителства и коренно различния подход в цяла Европа, неслучайно ЕК е взела нещата в свои ръце, публикувайки дневен ред с указания, които да им помогнат.

Тя коментира, че в случая с „Юбер“ у нас на теория КЗК е спазила закона, но за съжаление не се наблюдава достатъчно прогресивно мислене на законодатели, регулатори и администрация, които да потърсят начини „да не се обличат стари дрехи на нови бизнеси“.

„Плащането на данъци не е проблем особено ако се погледнат страните с най-добри практики, като Естония, където платформата на „Юбер“ е свързана директно с данъчните и автоматично праща информация за сделките, необходима за данъчни цели. Този начин на работа улеснява шофьорите и не вменява допълнителна тежест по отчитане“, обяснява експертът.

Запитана за сигурността и отговорността – един от основните недостатъци на бизнесите от споделената икономика, които потребителите изтъкват, тя казва, че това също са решими проблеми, като например „Юбер“ застраховат шофьорите и всеки превоз.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …