четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Хурмузова: Арестите ще забавят лечението на деца в чужбина

Десислава Хурмузова: Арестите ще забавят лечението на деца в чужбина

ГДБОП и специализираната прокуратура провеждат операция във Фонда за лечение на деца в чужбина. Задържани за 24 часа са 8 души, сред които и директорът Павел Александров.

Разследването е по досъдебно производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления, съобщиха от държавното обвинение. 

Участници в групата са длъжностни лица от Фонда, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.

„От колегите на г-н Пламен Александров разбрахме, че не е в добро здравословно състояние и те са притеснени“, каза колегата ни Николай Драганов в пряко включване в предаването еМисия България.

„По информация на колеги от БНР става дума за разследване от 2 месеца за престъпления, свързани с пребиваването на деца и лечението им извън родината“, допълни той.

Десислава Хурмузова от Обществения съвет към фонда обяви, че

арестите ще забавят лечението на деца,

След като служителите от фонда се разследват, то той ще спре да работи, смята още тя.

„Днес трябваше да имаме редовно заседание, на което да се разгледат случаите на над 70 деца. Но тези решения няма да се вземат и 70 деца продължават да чакат. На всяко заседание са горе-долу толкова децата“, обясни Хурмузова.

„Фондът работи от 2010 г., а г-н Павел Александров е от 2011 г. в него. Оттогава работата върви добре, защото преди това бе катастрофална. Въпросът е, че миналата година, около август месец, започнаха проблемите с Министерството на здравеопазването.На какво се дължат те и липсата на комуникация между МЗ и фонда, се опитахме да разберем. Очевидно има конфликт с чиновници от МЗ. Направиха десетки проверки, включително изпратиха сигнал за нередности до прокуратурата. Преди месец прокуратурата прекрати проверката и след това се появява това. Не мога да рабера какво общо има ГДБОП с лечението на болни деца“, каза още Хурзимова.

„Общественият съвет няма достъп до пари. Ние гласуваме целесъобразността на лечението, офертите на чуждите болниците и лечението, което се предлага. Работата на фонда е да организира заминаването, престоя на децата и заплащането на съответното лечение. От кого биха могли да получават подкупи не мога да си представя“, допълни тя.

В часа на Силвия Великова по телефона по темата се включи и Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Тя заяви, че все още не са имали връзка с проф. Владимир Пилософ – новия директор на Фонда за лечение на деца.

„Действително е имало периоди, в които фондът не само не е помагал, а и е вредил, но при бившия вече директор Павел Александров нито едно дете не е било забавено заради недобра работа на някои от служителите“, убедена е тя.

Чували сме многократно обвинения за корупция и отклоняване на средства, но познавайки лично Александров, не мога да допусна това, заяви още Величкова. Под думите й никога при разговорите й с родители от 2010 г. насам не е чувала от тях оплаквания да им е оказван натиск за пари.

„Не виждам и как технически може да се осигури това потоците да се връщат към фонда. Парите се привеждат не на родителски сметки, а на реномирани европейски клиники, които сега сякаш също излизат обвинени в организирана престъпна група“.
[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2016/04/20/FOND_SILVIA.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …