сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Христова за предлаганите поправки в Изборния кодекс: Пак са ограничения

Десислава Христова за предлаганите поправки в Изборния кодекс: Пак са ограничения

С подписите на 47 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „Българския демократичен център“ бяха внесени в четвъртък предложенията за промени в Изборния кодекс за гласуването в чужбина. До тях се стигна, след като мнозинството преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев за ограничаването на броя на изборните секции зад граница. Междувременно спрените от държавния глава поправки в изборното законодателство бяха обнародвани в Държавен вестник.

Новите изменения предвиждат във всяка държава извън България да могат да се разкриват до 35 секции като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления.

Посланиците или консулите във всяка държава ще правят предложение до Централната избирателна комисия къде да има секции, така че да бъде спазено ограничението. Крайното решение ще бъде на ЦИК.

По-късно парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина изслуша представители на ЦИК, на Министерството на външните работи и на организации на българите в чужбина за участието им във вота.

След края на заседанието Десислава Христова от ИК „Гласувай без граници“ заяви пред Би Ай Ти , че за нея предлаганите поправки в изборното законодателство продължават да бъдат ограничения за сънародниците ни в чужбина.

„Според мен са ограничения, защото са отпаднали автоматичните секции,  които се откриваха без да са необходими подаванията на заявления, когато в последните 5 години там са гласували 100 български граждани“, каза тя и подчерта, че е важно да ги има.

Тя изтъкна още, че е важно да се открива изборна секция при 40 заявления, както досега, тъй като зададените срокове са твърде кратки.

Христова каза още, че трябва българските общностти зад граница да бъдат включени в изборния процес.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …