четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Христова: Националната сигурност не може да се осигурява от Изборния кодекс

Десислава Христова: Националната сигурност не може да се осигурява от Изборния кодекс

Усещането ми не е за победа на каузата, единствено на активните граждани, които реагираха веднага, защото иначе нещата щяха да станат много по-зле.

Това коментира в еМисия България Десислава Христова, която е един от авторите на петицията срещу промените в Изборния кодекс. Преди седмица тя участва на среща с президента Росен Плевнелиев по повод изборните промени, ограничаващи създаването на избирателни секции в чужбина.

Аз и хората, с които си сътрудничим, ще заявим желание за участие в правната комисия, за да заявим позицията си там при гледане на ветото, като се надяваме то да мине и в пленарната зала, добави тя.

На кантар са несравними неща – от една страна Конституцията и правото на всеки български гражданин на глас, а от друга – стабилността и националната сигурност, заяви Христова, вземайки повод от думите на премиера Бойко Борисов: „Ако накрая трябва да избирам между стабилността и демокрацията и правата на хората, ще избера правата на хората.“

„Когато говорим за национална сигурност, има компетентни органи – МВР, ДАНС, дори политическите партии могат да изпратят свои представители на място, където има съмнения в начина на провеждане на изборите. Със сигурност Изборният кодекс не е мястото и инструментът за това“, добавя Христова.

По думите й е необяснимо защо продължаваме да чуваме непотвърдени цифри и данни в общественото пространство, както и да се повтаря мантрата на Патриотичния фронт, че няма никакви ограничения за българите в чужбина – още повече след като те бяха многократно опровергани.

„Аз защитавам гражданска кауза и искам да се уважават гражданските права в една демократична страна. Не мога да разбера защо се говори по този начин за вота в Турция, а правата на всички останали са неглижирани“, каза още Деси Христова.

Тя припомни, че в коалиционното споразумение е имало договорки за задължителното гласуване – както впрочем и за създаване на МИР Чужбина, но не е имало искане за ограничаване на секциите зад граница.

„Започва политически цирк, в който ние нямаме желание да участваме. Силно се надявам, че това не е поредният политически сценарий, но определено смятам, че създават разделителни линии, които никому няма да помогнат“, заключи Десислава Христова. Вижте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …