понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Христова и Стефан Манов – Какво трябва да знаят българите в чужбина преди изброите

Десислава Христова и Стефан Манов – Какво трябва да знаят българите в чужбина преди изброите

Как ще гласуват българите в чужбина, можеше ли да се осигури машинното гласуване и какви проблеми да очакваме при упражняването на вота зад граница. Десислава Христова от инициатива „Искам да гласувам“ гостува в студиото в редовната рубрика на Силвия Великова, а Стефан Манов се включи в разговора по скайп линията от Тулуза. Двамата обобщиха проблемите с изборите.

„Дава се видимост на процеса по събиране на заявления. Знаем, че около 45 000 заявления са събрани до този момент. В Турция са около 18 000“, коментира Стефан Манов, но тези числа не отразяват директно изборната активност на изборите.
Проблемът с опашките в чужбина е предимно, че се изискваше писането на декларации, че няма да се гласува на друго място. Освен това съставите на избирателните комисии са 5-членни, обясни Манов.

Манов коментира и машинното гласуване като каза, че именно с хартиена бюлетина няма да има равен вот. „Ние продължаваме да не можем да гласуваме преференциално, а само за партии, тъй като няма сектор „чужбина“, подчерта Манов.

„Машинното гласуване беше хроника на една предизвестена смърт. Оправдание няма. ЦИК е постоянно действащ орган. Нищо не пречеше обществената поръчка да бъде подготвена като текстове и параметри през 2016 г. и само да бъде публикувана. Тя беше направена по начин, по който да не успее. Обществената поръчка беше направена само за наемане на машини. Фирмата трябва да е изключително мощна, за да инвестира няколко милиона лева, за да изработи машините и да ги даде под наем“, коментира още той.

„Вижда се от протоколите, че технически параметрите на предложената оферта са отговаряли на изискванията. Просто не могат да осигурят пълния брой на машините, а 1/3. Става дума за няколко дни разлика“, посочи българинът, който живее в Тулуза.

По думите му ЦИК нарушава закона и проблемът е системен, тъй като и други въпроси са оставени „на трупчета“. „Виждаме система от провали на ЦИК в управление на изборния процес. Тя има задължение след всеки избори да прави анализ и да предлага промени на законодателя. Анализът за 2015 г. още не е готов. За какво говорим?“, анализира Манов.

„Поне имаме възможност за електронно подаване на заявления за гласуване. Преди време можеше само по пощата. Все пак има някакво движение в правилната посока“, коментира от своя страна Десислава Христова. Тя каза, че има много сигнали от български граждани, които десетки пъти са опитвали да подадат заявления.

„Вече няма автоматични секции. Има единствено в дипломатическите и консулските представителства. Всеки път започваме наново с подаването на заявления. Тази непоследователност в промените на Изборния кодекс и решенията на ЦИК създават усещане, че не знаем какво правим, какво се случва и как ще гласуваме“, коментира Христова.

Вижте целия разговор с Десислава Христова и Стефан Манов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Професор Гаврилов от Тулуза

    Това ли са ви единствените „коментатори“ или тези ги имате на абонамент!
    Много кефят как си вярват! Браво, давайте им по-често микрофона и не се чудете, защо никой не гледа телевизията ВИ 🙂