неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Димитрова за спиралата на избори в Хърватия

Десислава Димитрова за спиралата на избори в Хърватия

Вече са ясни резултатите от предсрочните парламентарни избори в Хърватия. Какво предстои след спиралата от избори, през които премина страната, анализира Десислава Димитрова.

„Тепърва започват разговорите между различните партии след изборите. За последните година и половина хърватите излизат за трети път на избори. Президентските бяха в края на 2014 г., а парламентарните в края на 2015 г. Те доведоха до една коалиция, която просъществува само 5 месеца“, припомни Димитрова.
Колегата ни обясни, че обикновено след разпадането на бивша Югославия са доминирали или Хърватската демократическа общност или Социалдемократическата партия. Тези две партии традиционно печелеха избори.

„Миналата година тази доминация бе разкъсана от една съвсем нова партия – „Мост“. Тя ще участва и в сегашното преразпределение на силите. Общо 151 са местата в парламента. 62 мандата за Хърватската демократическа общност, 56 за т.нар. „Народна коалиция“, която се води от Социалдемократите и 12 места за „Мост“. Партията изненада на тези избори е „Жива верига“, която се противопоставя на статуквото и говори за напускане на ЕС и НАТО. Другите мандати се разпределят. Има осигурени мандати за националните малцинства“, обясни Десислава Димитрова.
Тя каза, че след фиаското на изборите Зоран Миланович обяви, че се оттегля от председателското място на партията. Освен това той призова за нови вътрешнопартийни избори и вероятно ще се оттегли и от политическия живот.

„Единият възможен сценарий е победителите да се коалират с някоя от по-малките партии, включително „Мост“. Не се изключва вариант за широка коалиция между двете водещи партии, но това е най-малко вероятният сценарий“, обобщи Димитрова.

Особеност е, че в Хърватия съществува избирателен район „Чужбина“. Специфично е, че се излъчват директно техни представители и гласовете не се вливат към общите резултати на останалите партии.
„Има двама народни представители от Хърватската демократическа общност и един независим представител. Нямаше нито един глас за опозицията и предишните управляващи от Социалдемократическата партия, а в столицата те имат повече гласове“, посочи Димитрова.

Чуйте целия разговор с Десислава Димитрова и анализа й за изборите в Хърватия в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …