сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Десислава Димитрова за сблъсъците в македонския парламент

Десислава Димитрова за сблъсъците в македонския парламент

След полунощ българско време ситуацията в Македония се е успокоила, след като от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че всички намиращи се в сградата са били евакуирани. А полицията е влязла във всички помещения на Собранието, за да провери все пак дали вътре не са останали хора, които са пострадали или са ранени хора и имат нужда да им бъде оказана лекарска помощ.

Така колегата ни Десислава Димитрова обобщи ситуацията в съседна Македония, след като снощи при сблъсъци в сградата на македонския парламент пострадаха най-малко 45 души, между които и председателят на Социалдемократическата партия Зоран Заев.

Днес се очаква срещата при президента Георги Иванов, който покани всички представители на парламентарно представените партии в неговия кабинет в търсене на изход от ситуацията снощи, допълни Димитрова.

Тя посочи, че в първите си реакции от Европейската комисия са осъдили остро случващото се в Македония, като са подчертали, че диалогът е единственият начин да се върви напред. Журналистката прогнозира, че може да се стигне до присъствието на международни наблюдатели в Македония.

„Протестите в страната, която вече четири- пет месеца няма правителство, са на т.нар. организация „За единна Македония“. Вчерашното шествие е преминавало покрай парламента, докато вътре е имало заседание, но всъщност всичко се е случило, след като е бил избран новият председател на парламента – етническият албанец Талат Джафери. Успях да прочета в македонските медии е, че след избирането му партиите в парламента са се отправили към пресцентъра. Очаквало се е изявлението му да бъде и на албански език, което е предизвикало остри спорове и е отприщило недоволството на тълпата и така са нахлули маскирани мъже“, обясни Десислава Димитрова.

По думите ѝ, според позиция на Хелзинкския комитет отговорността за инцидентите е и на полицията, която не е преценила колко опасно може да бъде ситуацията.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …