събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Димитрова за противоречивия референдум, пред който е изправена Република Сръбска

Десислава Димитрова за противоречивия референдум, пред който е изправена Република Сръбска

Политическото гърне на бошняци, сърби и херцеговци отново бълбука. Тази неделя в Република Сръбска – една от двете автономни области на Босна и Херцеговина, ще има противоречив референдум. Десислава Димитрова обясни в предаването еМисия България, че референдумът съдържа един въпрос: „Подкрепяте ли 9 януари да бъде отбелязван и празнуван като ден на Република Сръбска“.

На пръв поглед в него няма нищо странно или притеснително, посочи Димитрова. Фактите обаче са други, тъй като има няколко проблема около този референдум, а един от тях е, че той е противоконституционен. Това е обявил с временно решение Конституционният съд в Босна и Херцеговина.

„Ако този ден бъде определен като празник на Република Сръбска, означава, че биха се нарушили правата на останалите граждани, които живеят там. Босна и Херцеговина е федерация, вътрешно разделена на 10 кантона. На изток е Република Сръбска. Отделно има област Бръчко, която е с отделен и особен статут. Освен това има общо председателство на ротационен принцип. Много е фрагментирано“, обясни Десислава Димитрова. Тя посочи, че опасенията са за това, че референдумът ще се проведе по решение на правителството и след решение на Конституционния съд. Това на практика означава, че легетимността на този съд е оспорвана.

„По-късно той може да вземе решение, че резултатите от референдума не са легитимни и това да доведе до нови раздори. Междувременно представител на международната общност трябва да реши дали да се намеси или не, а ситуацията е деликатна. САЩ, ЕС и съседни държави са категорични, че такъв референдум не бива и не трябва да се провежда, защото би довел и до поредната доза нестабилност“, посочи Димитрова.

Тя разказа, че в момента вървят два успоредни клипа, свързани с референдума. Единият се излъчва по една от обществените телевизии и призовава за участие в референдума с положителен отговор на въпроса. Другият клип призовава да се гласува с „Не“ на референдума и по този начин да се подкрепят мира, стабилността.

Чуйте целия анализ на Десислава Димитрова за спорния референдум в Република Сръбска в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …