вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Димитрова с анализ за ситуацията в Сърбия и Черна гора

Десислава Димитрова с анализ за ситуацията в Сърбия и Черна гора

Съседна Сърбия се стреми към членство в ЕС, което включва и присъединяване към евроатлантическите структури, но не се отказва и от Славянското братство. За страната става все по-трудно да балансира между Изтока и Запада. Това анализира колегата ни Десислава Димитрова.

Тя припомни, че по време на изборите в Черна гора на 16 октомври имаше обвинения, че финансирането на една от партиите е дошло от Русия. „В много голяма степен в Черна гора инвестициите са руски. Тогава станаха и арестите на около 20 души, за които се смяташе, че организират заговор и убийството на Джуканович. Последваха обвинения към Сърбия“, припомни Димитрова.

„На 24 октомври обаче сръбският премиер обяви, че друга група в Сърбия, включваща и чужденци е планирала заговор. Чужденците в тази група са руски граждани, според сръбската преса. Трима от тях са били освободени. Все още се разследва какво се е случило“, каза още тя.

Междувременно основна темата беше и изчезването на сръбския премиер. „Александър Вучич е смятан за работохолик – прекарва много време на работа, но онзи ден не се беше появил в сградата на правителството на Сърбия и това породи подозрения. Той все пак се появи в Министерския съвет и председателстваше заседанието. На 30 октомври в кола в близост до дома на родителите му в квартал на Белград бяха намерени муниции и противотанков гранатомет и това беше доста притеснително. В друг квартал бяха намерени отново муниции“, разказа Димитрова.

Тя посочи, че Сърбия има такава история в миналото си и се страхува това да не се повтори. „Зоран Джинджич беше убит. Това се случи само 3 години след като бе свален режима на Милошевич и стремежа да се възцари едно по-демократично управление и Сърбия да тръгне по пътя на демокрацията. Много анализатори тогава обясниха, че е стреляно в сърцето на демокрацията“, припомни колегата ни.

Тя каза, че Черна гора и Сърбия няма да могат да продължат да се развиват една без друга. „Мисля, че са много зависими икономически, а и хората между двете държави са свързани и няма как това да не продължи“, добави Димитрова.

Чуйте целия анализ на Десислава Димитрова за случващото се в Сърбия и Черна гора в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …