четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Десислава Димитрова: Изборите в Черна гора няма да спрат евроатлантическия път на страната

Десислава Димитрова: Изборите в Черна гора няма да спрат евроатлантическия път на страната

Парламентарните избори в Черна гора няма да спрат евроатлантическия път на страната, каза в предаването еМисия България Десислава Димитрова. „Става въпрос за едни малки по размер избори. Около половината от гражданите на Черна гора – около 300 000 души, имат право на глас. Това са редовни парламентарни избори, които се провеждат в страната и за пореден път се печелят от Демократична партия на социалистите“, разказа Десислава Димитрова.

„На няколко пъти ставаше дума за осигуряване на медийно мълчание чрез хакнати сайтове, забраняване на някои програми за общуване по телефона. За няколко часа те бяха спрени. През деня имаше мащабни арести – 20 души от сръбски произход бяха задържани и заподозрени, че след края на изборния ден са подготвяли нападение срещу Джуканович. От сръбската страна заявиха, че не знаят защо точно в този ден се е случило всичко това“, обобщи Димитрова.

Тя каза, че изборният ден, според наблюдателите от западните медии, е минал сравнително спокойно. Нямаше протести и размирици в Подгорица, а резултатите сочат убедителна победа за партията на Джуканович, но без необходимото мнозинство, за да състави правителство. „Джуканович винаги по някакъв начин е дърпал конците – бил е президент, премиер и от дълги години е в политиката. До сега той обикновено се явяваше в коалиция с някоя от партиите на малцинствата. Той е основна активна фигура и все още играе роля в политиката на тази страна“, коментира Димитрова.
По думите й, основният въпрос от тук нататък е дали някоя от партиите ще се споразумее с него и ще успеят да съставят правителство. В същото време обаче опозицията реши да оспорва резултатите и да не ги приема като валидни.

„Това е една много малка страна, но страна, която е тръгнала по пътя на членството в НАТО и ЕС. При всички положения партията е с проевропейска и пронатовска ориентация и това поне няма да спъне страната по пътя й. Русия също е голям фактор в страната, тъй като руски бизнесмени са основни инвеститори в Черна гора“, анализира Десислава Димитрова.

По думите й, тази победа на партията на Джуканович означава, че страната ще продължи процеса на присъединяването към ЕС и НАТО. През май тази година бе подписан протокола за присъединяване към НАТО и остава формалната процедура на ратификация.

По отношение на преговорите с ЕС има една особеност. „В момента, в който една страна се готви да напусне блока, страни като Черна гора са на своя път да се присъединят към ЕС. Великобритания се готви да блокира преговорите по две от главите, по които Черна гора преговаря. Великобритания поставя вето на част от тези преговори“, посочи Димитрова. Предстои да видим какво ще се случи с преговорите на страната за членство в ЕС и НАТО, както и кога ще бъде сформирано правителство.

Лидерът на управляващата в Черна гора Демократична партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович провъзгласи победата й на състоялите се в неделя парламентарни избори. Джуканович е един от най-дългогодишните участници на политическата сцена в региона – от 1991, когато е първият му мандат като премиер до днес, като междувременно е правил и малка пауза от политиката, но е бил и президент.

Чуйте целия разговор с Десислава Димитрова и анализа й за ситуацията в Черна гора след изборите в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …