събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Деси Христова: Зад уседналостта прозираше желание за пълно ограничаване на вота от чужбина

Деси Христова: Зад уседналостта прозираше желание за пълно ограничаване на вота от чужбина

Зад предложението за уседналост прозираше желание за пълно ограничаване на изборните права на българските граждани зад граница.

Това заяви активистката Десислава Христова в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Миналата година започнаха различни промени, които таргетират българските граждани в чужбина и техните права за гласуване. Отново си говорихме за непредвидимостта по отношение на предлаганите различни законодателни промени, по който това се случва без ясен дебат и контекст за стратегия и политики за работа с българските граждани зад граница“, изтъкна Христова.

По думите ѝ за пореден път се прокарват промени на тъмно, без да знаем кой стои зад тях.

„Не зная как бихме могли да решим проблема с контролирания вот било в Турция или пък в България със забрана за гласуване. Какво означава това?!? Тези, които не ни харесва как гласуват, ще ги ограничим. Въпроси на контролиран вот трябва да се решават не за сметка на правата на български граждани, защото в съвременния свят при свободата на движение трудно можем да говорим кой е в България и кой в чужбина“, коментира още тя.

„Казусът с Турция продължава да бъде интересен, защото се намесваме в спор между ДПС и ДОСТ. Т.е. явно въпросът не е в контролирания вот, а в това кой го контролира“, смята Деси Христова.

По думите ѝ всички промени в изборното законодателство минават през друга логика без да се търси контекста на цялостните политики.

Тя посочи, че очаква Изборният кодекс отново да бъде обект на промени в новия парламент.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …