сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Деси Христова за изборната сага: Промените в последния момент отново ще доведат до хаос

Деси Христова за изборната сага: Промените в последния момент отново ще доведат до хаос

По информация на Би Ай Ти, правната комисия ще обсъжда в сряда промените в Изборния кодекс, а в пленарната зала те ще влязат чак в петък, т.е. седмици преди вота, съобщи репортерът ни в Народното събрание Симона Костадинова.

Към момента законопроектите, които подлежат на разглеждане там, са буквално десетки от последната промяна на кодекса насам, вкл. внесените през последните дни.

Каква е ситуацията в парламента, след като той прекъсна близо едномесечната ваканция, която си гласува – вижте в репортажа на колегата ни:

В студиото на еМисия България пък обсъдихме последните промени около изборното законодателство с Десислава Христова от инициатива „Искам да гласувам“.

По думите й предложението за отпадане на ограничението от 35 секции на страна от ЕС само донякъде е победа. Най-малкото защото след толкова усилия от страна на активните български граждани в чужбина, успяхме да покажем защо 35 е абсолютно произволно число, без заложени критерии, което ще доведе до хаос – нещо, което вече се случи, отбеляза тя.

Според Христова всичко отново се случва прекалено късно и дезорганизирано и сякаш е по-скоро предизборна кампания и добре поставен популизъм, отколкото истинско желание за решаване на реалните изборни проблеми. Тези изменения в последния момент отново ще са необмислени и ще доведат до хаос, прогнозира тя.

Според Деси Христова за жалост този начин на законодателствуване е факт и във всяка една друга сфера.

Христова отбеляза също, че при тази ситуация самата ЦИК е поставена в трудна ситуация с много клопки, докато в същото време външното ни министерство е избягало от отговорност, прехвърляйки вината за хаоса със секциите към комисията и посолствата.

„За съжаление свестните експерти са малцинство и от тях малко зависи… Гражданите създават паралелни институции и вършат работата на държавата, за да се справят“, заключи Христова.

Тя коментира в подробности и казуса с гласуването в Германия, Турция, Великобритания и САЩ. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …