неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Депутатският имунитет – удобно извинение за липсата на възмездие
Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

Депутатският имунитет – удобно извинение за липсата на възмездие

Партия ГЕРБ ще иска промяна на Конституцията в частта й, регламентираща депутатския имунитет. Причината е един конкретен депутат, за чиято нощна активност всички вече сте чували.

В BiT избрахме да не ви показваме действията на този депутат. Смятаме, че той целенасочено манипулира както медиите, така и цялото общество. И сме възмутени както от неговите действия, така и от липсата на адекватни последствия за него и съмишлениците му. Основна причина за липсата на възмездие е депутатския имунитет.

Депутатският имунитет в други държави

Колегата Веселин Желев си е направил труда да проучи каква е европейската практика в сферата. Ето какво пише той блога си

Белгия

Конституцията позволява да бъде заведено дело срещу член парламента въз основа на престъпни деяния извън гласуванията и изразените мнения в изпълнение на неговия или нейния парламентарен мандат. Полицията може да арестува депутат, без да иска разрешение от парламента, ако го залови на местопрестъплението*, или ако парламентът не е в сесия.

Дания

Имунитетът пази депутатите само срещу публично наказателно преследване и задържане и само когато не са хванати на местопрестъплението…Имунитетът, що се отнася до изявленията на депутатите, се покрива само за тези от тях, които са направени в сградата на парламента, както и извън нея, но са пряко свързани с дейността им като законодатели.

Франция

Същото изключение съществува и във френския основен закон. Членът на парламента, когато не упражнява мандата си, е напълно наказателно отговорен както всеки друг гражданин за своите дела и думи.

Германия

Имунитет имат само избраните членове на Бундестага. Членовете на Бундесрата (Федералния съвет), които са назначени от правителствата на провинциите, нямат имунитет. За изказванията си членовете на Бундестага са защитени от наказателно преследване само за това, което са изрекли или написали в сградата на парламента или в неговите издания. За всичко друго трябва разрешение от Бундестага, за да бъдат преследвани наказателно и/или арестувани. То обаче не е необходимо, ако депутатът бъде заловен в процес на извършване на незаконно деяние или на следващия ден.

Гърция

Свобода от наказателна отговорност има само за изразените от депутатите мнения и гласуванията им в изпълнение на техните задължения. Те обаче са наказателно отговорни за обидни или клеветнически твърдения изказани публично извън работата им в парламента. Гръцката конституция позволява членовете на парламента да бъдат разследвани, арестувани и обвинявани, ако са заловени в процеса на извършване на “очевидно престъпление”.

Ирландия

Конституцията брани членовете на парламента от всяко ограничение на тяхната свобода на словото и на действието. Тя обаче предвижда изключения за сериозни престъпления и нарушения на обществения ред. Имунитетът не се простира върху действия извън задълженията на парламентариста, освен ако той не може убедително да ги свърже с него.

Великобритания

Членовете на камарите на общините и на лордовете се радват на свобода от арест, но тази привилегия е отменена преди 200 години, що се отнася до криминалните делa. От нея е останало само задължението на местния полицейски началник да докладва на предстоятелите на двете камари. На практика единственият имунитет, от който британските депутати се ползват днес, е свободата на словото и на действието по време на парламентарните заседания.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …