сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Депутатите разделени в реакциите си за срещата ЕС-Турция
KOMENTARI_TRK_EU картинка

Депутатите разделени в реакциите си за срещата ЕС-Турция

Българските депутати са разделени в реакциите си след срещата на високо равнище в Брюксел между Турция и ЕС, на която турският премиер Реджеп Тайип Ердоган постави нови условия пред Европа, за да бъде ограничен бежанския поток към Стария континент.

Репортерът на Би Ай Ти Николай Драганов от Би Ай Ти потърси коментарите им в кулоарите на парламента.
Въпреки различията, обединяващото в позициите им е, че всички поставят акцент единствено върху опазването на европейските граници, но не и върху изпълнението на дълга ни като европейци към хората, търсещи убежище, отбелязва той.

Според една част постигнатите договорености с Турция са безспорна и единствено възможна стъпка в правилната посока, според други с исканията си Турция „изнудва“ Европа и експлоатира бежанската тема.

„Каквито и огради да построим, няма как да се опазим. Имам надеждата, че на следващата среща (на 18 март) ще се подпише изгодна за Европа сделка, което ще позволи да се връщат имигрантите“, каза Димитър Делчев от РБ.

Атанас Зафиров от БСП се опасява, че в Турция би могло да започне масово печатане на сирийски паспорти, като според него по този начин страната би могла да се „отърве“ от кюрдите и другите имигранти, заливайки Европа с тях.

Хамид Хамид от ДПС смята, че отговорността трябва да бъде споделена. „Турция не изнудва, и двете страни правят възможните компромиси и отстъпки и решение ще се намери“. Той определи сътрудничеството между българските и турските гранични власти като много добро.

Според Красимир Каракачанов от ПФ всякаква сделка с Ердоган би била в ущърб на Европа и България, а Турция продължава да дестабилизира Сирия и да експлоатира съдбата на бежанците.
Цветан Цветанов от ГЕРБ акцентира върху друга потенциална заплаха според него – ситуацията в Либия, като според него от там около 4 млн. души биха могли да поемат към Европа в даден момент.
По думите му можем да бъдем поставени и в ситуацията на инфекциозна епидемия поради разпространението на болести, забравени вече в Европа.

Вижте целия репортаж:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …