вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Депутатите преодоляха президентското вето върху спорните промени в Изборния кодекс
VETO картинка

Депутатите преодоляха президентското вето върху спорните промени в Изборния кодекс

Със 135 гласа „за“, 27 против“ и 3 „въздържал се“ депутатите преодоляха президентското вето върху спорните промени в Изборния кодекс, ограничаващи изборните права на българите в чужбина. За текстовете и против ветото гласуваха депутатите от ГЕРБ, част от РБ, ПФ, БДЦ и Атака.

Дебатите и гласуването в парламента обобщи колегата ни Николай Драганов.

„Според мен в Народното събрание днес се разигра политически цирк“, посочи репортерът на Би Ай Ти.

Той подчерта, че до дни се очаква да бъде внесен нов законопроект за изменение на изборното законодателство.

„Ще бъде въведено ограничение за откриването на до 35 секции в чужда страна, а необходимите заявления за откриването на секции ще бъдат намалени от 100 на 60“, поясни Драганов.

„Остава въпросът защо ветото бе отхвърлено? Но според мен трябваше да бъде спазено желанието на ПФ“, каза още репортерът.

„Позитивното е, че реакцията на българите в чужбина имаше значение. Ако нямаше протестни действия, ако не бяха всички срещи, мисля, че е много вероятно да не се беше стигнало дотук. Днес, макар ветото да е отхвърлено, имаме обещание да бъдат ревизирани правилата и да отпадне ограничението за гласуване само в консулства и дипломатически представителства“, допълни Драганов.

Вижте също

ivonikodimov

Пребиха журналиста от БНТ Иво Никодимов

Пореден акт на агресия в центъра на София, този път към журналист. Малко след 15 …

Един коментар

  1. Блатото е стабилно. Благодарим ти, Бойко!