вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Депутати за доклада за КТБ: От „професионален и точен“ до „не върши работа“
ktbkoentar

Депутати за доклада за КТБ: От „професионален и точен“ до „не върши работа“

Темата КТБ е важна за хиляди българи у нас и в чужбина, не само защото те нямат достъп до парите си, но и понеже са крайно неясни обстоятелствата около краха на банката и липсва яснота докъде е стигнало разкриването на схемата, довела до фалита й.

Докладът за КТБ, чието оповестяване бе поискано от финансовия министър Владислав Горанов, в крайна сметка може да се види само в секретното деловодство на НС, където – поединично, депутатите могат да прочетат в оригинала на английски над 500-те страници.

Процедурата на допускане е строга, може да влиза само по един народен представител, като той няма право на записки, снимки и изнасяне на данни за медиите.

Прочелите го съвсем не са „мнозина“, а и е съмнително до каква степен са го прочели тези, които обявиха, че са го направили, коментира репортерът Николай Драганов, който потърси коментарите на такива депутати в кулоарите на парламента.

Според независимия депутат Георги Кадиев страниците са 563 и са на сложен икономически език.
Има описани кредити, фирми, които са ги получили, обезпечения, както и препоръки, които по думите му са най-стойностното нещо в документа

Оставам с впечатление, че от „Аликс партнърс“ е бил поискан чисто консултантски договор без изпълнение, докато аз очаквах да има събиране на пари, влизане в сметки и назоваване на политици, подчертава Кадиев, според когото умишлено е била зададено такава задача

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призна, че не е чел доклада още, но впечатленията на негови колеги са, че той може би не съдържа достатъчно материали за прокуратурата, „не върши работа“.

Депутатът от БСП Румен Гечев определи документа като „професионален и точен“, като според него той ще бъде полезен на специализираните държавни институции. По думите му има големи детайли по движението на парите, анализирани са счетоводни баланси и т.н. „Схемата на източване е ясна, прилагана е и в чужбина, но тук институциите не са си свършили работата“, каза той

Вижте коментара на Николай Драганов и репортажа:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …