понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Дениза Георгиева за филма си „Следи във водата“, посветен на Станилия Стаменова

Дениза Георгиева за филма си „Следи във водата“, посветен на Станилия Стаменова

Запознах се със Станилия Стаменова преди около година и ми направи впечатление нейната енергия и колко концентрирана и фокусирана е, както и какво усещане за увереност се излъчва от нея. Впоследствие, освен че разбрах за успехите ѝ,  тя написа един пост във „Фейсбук“, в който разказа, че търси спонсори. Тогава се свързах с нея, исках да разбера какво се случва. Оказа се, че тя продължава да се готиви за световни титли и целта ѝ е олимпийско злато от Токио през 2020 г., но, за съжаление, подкрепата, която получава, не е достатъчна, за да покрие нуждите на професионален спортист.

С тези думи колегата ни Дениза Георгиева мотивира вдъхновението и избора си да направи филм за световната ни шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова. Филмът „Следи във водата“ ще бъде излъчена в тази вечер, от 17 ч., в ефира на Би Ай Ти.

„Исках да покажа какъв потрнциал има тя. Да покажа един човек с дух на шампион, който е самосъдаден, който е минал границите си и е фокусиран и гони злато в Олимпиадата през 2020 г. Това, което прави тя, го прави напук на цялата ситуация, напук на това, че няма екип от 20 човека, които се грижат за нея. Ако екипът на канадката, например, има масажист, диетолог, треньор, психолог и т.н, то Станилия е сама с треньор, който доста често се е налагала да сменя през кариеарата си. Тя има подкрепата на федерацията, но не успява да покрие нуждите ѝ на спортист“, разказа още Дениза Георгиева.

Още в пети клас Станилия започва да ходи на иконопис и вероучение. След като опитва от спорта обаче, посвещава живота си на него. Преди да се ориентира към кануто, тя се занимава с лека атлетика, където става републиканска шампионка. Заради тежка травма се налага да се откаже от кариерата си в леката атлетика, което не я обезкуражава, и тя открива кануто. Само за 2 години напредва и започва да обира медалите на редица състезания.

Станилия е абсолютно вдъхновение за мен и много други млади хора, признава още колегата ни Дениза Георгиева.

Гледайте в петък, от 17 ч., в ефира на Би Ай Ти филма „Следи във водата“!

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …