сряда , 23 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Деница Тоширова с нов поглед към ID фотографията
FOTOGRAFKA картинка

Деница Тоширова с нов поглед към ID фотографията

„Смятам, че твърде често поглеждаме към фотографията много еднозначно. Исторически погледнато фотографията се използва като начин за наблюдение. Една от основните функции е била да подпомага полицията или съдебната система. За мен беше много интересно да видя по какъв начин това подпомага знанието за това каква е самоличността на човека“, сподели фотографката Деница Тоширова в еМисия България.

Тоширова обясни какво всъщност е ID фотографията и представи различен поглед към този тип фотография. Тя е избрала да снима своите модели в гръб и по този начин да стимулира разговор за това какво представлява ID фотографията.

Заинтригувана от историческото развитие и стойността на портретна фотография като средство за идентификация в системата на правосъдието, Деница има за цел да проучи допълнителни представи за идентичност в по-широк социално-политически контекст. Тя е избрала да не показва лицата на моделите, а да използва косата, за да покаже различните личности.

Чрез счупване почти всяко конвенционално правило в процеса на създаване на ID фотография, проектът има за цел да се отвори по-широк дебат около силата на търсене, като се фокусира върху индивидуалната интерпретация на зрителя- средство за проучване на стереотипите и общите предразсъдъци.

Вижте снимки на Деница Тоширова и чуйте целия разговор с нея в следващото видео:

Вижте също

EMBG_NSO

Полк. Николай Марков: Лобита стоят зад скандалите и кадровите рокади в секретните служби

Бившият служител на НСО Полк. Николай Марков се включи по телефона в ефира на еМисия …