четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Деница Сачева: Агресията прави по-неконтролируем проблема с бежанците

Деница Сачева: Агресията прави по-неконтролируем проблема с бежанците

Гост в редовната рубрика на журналиста Полина Паунова този четвъртък бе бившият заместник-министър на труда и социалните грижи Деница Сачева, която коментира „мръсните“ патриотични игри и политическото говорене за бежанците – заплаха ли са те, какво трябва да направи държавата за тях и кой драсна клечката на омразата.

„Съществува разбирането, че да се говори патриотично е правилно и хората имат нужда от него“, заяви Сачева.
За мен разумното и правелното говорене е казването на истината. Обществената енергия трябва да е насочена към конкретни мерки – свързани с каналджийството, с това какво става с хората, които получават бежански статут и други“, обясни Сачева.

„Бежанската криза започна със сирийския конфликт. Тъй като бежанските потоци не могат да бъдат управлявани, идват и от други държави. Най-много са от Афганистан, по-малко са от Сирия и още по-малко от африкански държави“, добави тя.

„Без съмнение сигурно съествуват и геополитическите сценарий, но има много и разнообразни случаи – има хора, които бягат от трафик, има инвалиди, има хора, които са в много тежко състояние, а трафиканти са им продали мечтата, че ще се излекуват в България. Има млади мъже от Афганистан, но трябва да си даваме сметка, че това са най-здравите хора в едно семейство като идеята е те да трасират пътя, по който по-късно да дойдат и семействата им“, подчерта Сачева.

Тя каза, че не приема да се говори само и единствено за геополитическа заплаха, тъй като в това вижда огромно лицемерие. Сачева обясни какво се случва с мигрантите, които идват в страната ни, къде се настаняват и как се регистрират бежанците.

Бившият заместник-министър на труда и социалните грижи обясни, че България не е желана дестинация за чужденците.
„Не съм човекът, който иска да сее омраза, защото не искам да съм човекът, който жъне смърт“, заяви Сачева. Тя цитира данни колко бежанци има в момента в България и обясни, че агресията срещу тях прави проблема с бежанците по-неконтролируем и по-трудно управляем.

„Държавата може да се справи, но говорим за работещите институции. Трябва да се изгради и система за това как се работи с бежанците, както и какво се прави с тези, които получават хуманитарен статус. Това е национален въпрос и не може да се реши като се насъскват хората да се мразят“, подчерта Сачева.

Чуйте целия разговор с бившия заместник-министър на труда и социалните грижи Деница Сачева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …