четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ден на Победата и Ден на Европа – как днес Старият континент разчита последиците от събитията тогава

Ден на Победата и Ден на Европа – как днес Старият континент разчита последиците от събитията тогава

Ден на Победата и Ден на Европа – как днес Старият континент разчита последиците от събитията преди близо век – в студиото на „еМисия България“ това коментира историкът Дарина Григорова.

„В Русия гледните точки са изострени и те са чисто идеологически. Това, което се подценява на 9 май е, че паметта на семейството в Русия се слива с паметта на държавата. Руснаците защитават Русия, вярата и рода си, а не режима на Сталин. Идеологията е нанос. Затова сломиш ли 9 май, ти сломяваш гръбнака на Русия.

Вътрешнополитически обаче има една казионна пошлост към 9 май – проявена от чиновниците. Но най-дълбокото е общата памет и общата съдба. От там вече тръгва и новата руска история“, обясни Григорова.

„В Русия отношението към войната е свещено, това е въпрос на дълг. Така че тези изкривявания и обвинения в милитаризъм, може да се обяснят със страхове отвън“, смята още Григорова.

„Денят на победата е свързан с личното участие на всяко съветско семейство, докато Денят на Европа все още е пожелателен. Да, има ЕС, но как той ще оцелее – това предстои да разберем и няма как тази абстракция да обединява гражданите на Европа. Никой няма да умре за ЕС. Това е.“, категорична е Григорова.

Вижте още подробности от интервюто в следващото видео!

 

Вижте също

Въвеждат стандарт за въглищата и брикетите заради мръсния въздух

Екоминистерството подготвя наредба за въглищата и брикетите. Предвижда се въвеждането на стандарт, който да намали …

Един коментар

  1. Ако така руския народ се беше борил ,срещу ленин и сталин ,нямаше да има хитлер!