четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / „Ден без имигранти“ – поглед от Финикс

„Ден без имигранти“ – поглед от Финикс

Организаторите на инициативата „Ден бе имигранти“ организираха демонстрации в редица американски градове и презиваха имигрантите за ден да не ходят на работа. Във Финикс, например, трудно ще срещнете хора, които да кажат, че не са имигранти или деца на имигранти, разказа кореспондентът на Би Ай Ти в Аризона Ивайло Везенков.

„Сегашните протести са по повод един месец от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп. Той отдавна се закани, че ще затегне контрола по границите, ще построи стена по границата с Мексико и че ще промени изцяло имиграционната политика на Съединените щати. Президентът Тръмп наскоро дори обяви, че виновни за безработицата са имигрантите“, обясни той.

„В понеделник подобен протест имаше в Уисконсин. Хиляди излязоха по улиците, като искаха да се противопоставят на мерките на местния шериф срещу хората без изрядни документи. От там новината се разпространи бързо чрез социалните мрежи и медиите и в момента инициативата набира скорост. От чествъртък започнаха протести в още няколко големи града в Америка. Музей в Масачузетс, например, обяви, че ще скрие всики експонати в знак на протест срещу имиграционната политика на Тръмп“, разказа още той.

По думите му дали служителите, които не са били на работа в „Деня без имигранти“ ще получат надница зависи изцяло от работодателите им.

„Голяма част от работодателите подкрепят инициативата, но пък други се противопоставят и казват, че хората, които не се явят на работа няма да получат възнаграждение. Същото се отнася и за учениците, тъй като в много градове има призив учениците да не се явят на училище. Някои директори казват, че са за каузата, но други посочват, че учениците ще получат неизвинено отсъствие“, подчерта кореспондентът ни.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …