понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Демокрация в епохата на популизма – коментират Петър Ганев и доц. Иван Иванов

Демокрация в епохата на популизма – коментират Петър Ганев и доц. Иван Иванов

Какво е състоянието и проблемите на демокрацията у нас предвид някои от най-значимите политически и икономически събития от последно време – това е акцентът на представен вчера от Института за пазарна икономика анализ. Събитието бе продължение на проведената преди три месеца дискусия „Икономисти и прависти за състоянието на демокрацията“.

Темата в „Жива връзка“ продължаваме с Петър Ганев от ИПИ.

Ако нещо спъва просперитета у нас, то на първо място това са институциите, което много ясно се вижда в доклада на Световния икономически форум, отбеляза Ганев.

Той уточни, че България най-силно изостава заради пилеенето на държавен ресурс, клиентелизма и широко ширещата се корупция. За жалост, от влизането ни в ЕС насам техните нива не са се променили особено.

Проблемът не е нов, но сякаш малко повече се изостря спрямо общественото мнение, особено след протестите от 2013 г., отбеляза Ганев. Събудената гражданска енергия според него обаче все още не се е реалиизрала в реалния политически процес на вземане на решения.

Ганев призна, че докладите за други европейски странни не са много по-различни, но при нас отличителна черта е засилването на проявленията на т.нар. превзета държава (state capture).

Това означава, че не просто има корупция, а че има група(и) от хора, които се опитват да завладеят не една или друга обществена поръчка, а цялата държава, всяка една институция и всеки един надзорен орган, обясни той, като даде пример с аферата КТБ. Усещането е, че висшите политици потъпкват демокрацията всекидневно, добави Ганев.

Това, което виждаме като предстоящ дебат за парламентарните избори, е от една страна антикорупционната реторика, и чистия икономически популизъм и свързването му с ксенофобски настроения, от друга, прогнозира Петър Ганев.

Засилването на този популизъм той обвърза с повечето пари в държавата. Миграционната криза пък същевременно засилва партиите, чиято реторика се базира на ксенофобията. Не на последно място значение имат и зависимите медии.

Хвърлянето в този популизъм в крайна сметка ерозира самата демокрация и хората спират да се интересуват от проблемите на корупцията, правосъдието и други истински важни проблеми, по думите му.

Пробелмите с демокрацията в САЩ пък обсъждаме с доц. Иван Иванов, който преподава политология в университета в Синсинати.

Според него в момента понятието „властта на хората“ е под голям въпрос, а тенденцията е глобална. Да, днес имаме повече демокрация от всякога, но качеството й е по-лошо от преди няколко години в световен мащаб, категоричен е той. От 50-те години насам общественото мнение в Америка също е, че демокрацията там е все по-непълноценна.

Един от основните елементи на демократичното управление е липсата на корупция, която в САЩ не е толкова видна, но по думите му съществува на по-високо ниво, прикрита под т.нар. „специални интереси“. Те са свързани с големите корпорации, военно-промишления комплекс, фармацевтичната индустрия, прокарващи „свои“ законодателни мерки, които ги облагодетелстват.

За популизма доц. Иванов казва, че създава митове, които в крайна сметка пречат на решаването на проблемите на демократичното общество. В България, според него, основен мит е бил, че външни фактори ще решат проблемите ни и ще стабилизрат демокрацията, докато в САЩ се наблюдават тъкмо обратното – че външните фактори са уронили ролята на САЩ и на социалния статус на много граждани.

Чуйте двата разговора по темата:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …