четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Делян Петков – момчето, което издигна българското знаме в Колорадо за 24 май

Делян Петков – момчето, което издигна българското знаме в Колорадо за 24 май

Българинът Делян Петков предизвика фурор сред съучениците си в Колорадо на 24 май, издигайки българския флаг редом до американския под звуците на националния ни химн в двора на гимназията.

Първо искаха да разберат защо точно този ден е толкова важен за мен и им направих кратка презентация за това кога е започнало всичко и защо братята Кирил и Методий са толкова важни за нас, разказа той в еМисия България.

По думите му съучениците са били силно впечатлени от възрастта и вида на кирилицата, като са го молели да изписва имената им на нея, а след това са качвали снимки с тях в социалните мрежи.

Делян е получил подкрепа за начинанието си и от самия директор, който пък е бил трогнат от смисъла на празника и снимките на момчето от манифестациите за 24 май в родния му Бургас.

Делян признава, че почти винаги му се налага да обяснява коя и къде е България, но е убеден, че сега вече всички около него знаят.

Той заминава за САЩ по програма Kennedy Lugar Youth Exchange and Study (позната като програма YES), която е насочена към ученици в 9-и и 10-и клас. В България е учил в немската гимназия в Бургас.

Вижте още как се е справил с тестовете, какъв е животът му в Америка извън учението и смята ли да се върне у нас:

Вижте също

Бивш министър на образованието: В училище комунизмът е тема табу, учителите ги е страх да говорят за него

Народният съд, Възродителният процес и приватизацията влизат в учебниците. Те са предвидени в учебната програма …