понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дейвид Камерън подаде оставка, след като британците гласуваха за Брекзит

Дейвид Камерън подаде оставка, след като британците гласуваха за Брекзит

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън подаде оставка след референдума, на който британците гласуваха за излизането на страната от Европейския съюз.

В специално изявление пред резиденцията си на „Даунинг стрийт“ 10 Камерън каза, че Великобритания се нуждае от нов лидер, който да започне процедурата по напускане на ЕС.

Затова до конгреса на Консервативната партия през октомври трябва да бъде избран нов премиер, обяви той.

„Обичам тази страна и съм горд, че ѝ служа“, каза още Камерън и потвърди, че ще се съобрази с волята на британците.

Камерън бе основната фигура в кампанията за оставането в ЕС, известна като Бримейн, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г.

Близо 52% от британците гласуваха за Брекзит на референдума,

който трябваше да реши бъдещето на страната в ЕС.

Категорично в подкрепа на излизането на странат от ЕС гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. Политически лидери от Северна Ирландия и Шотландия коментираха, че възможно да инициират допитване до народа за отделянето им от Великобритания.

Окончателните резултати от вота на британците можете да видите във видеото! 

От Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Европа е подготвена за този сценарий и остава единна.

„Което не те убива, те прави по-силен“, каза Туск в изявлението си.

Повечето европейски лидери определиха днешния ден като тъжен за Европа и Великобритания.

Световните фондови борси посрещнаха новината за Брекзит с шок. Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години.

„Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания“,

заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в коментар на резултатите от референдума в Обединеното кралство.

Попитан дали може се получи ефектът на доминото в ЕС, Борисов отговори: „Ще останем само България, Румъния и Гърция, ако се получи ефектът на доминото“.

„Лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. И ясен знак за ненаучен урок от историята“, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …