сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Deep Forest или човекът, който улавя емоциите на целия свят

Deep Forest или човекът, който улавя емоциите на целия свят

Deep Forest в дълбоката родопска борова гора. На Бегликафест се сбъдна една голяма мечта на много музикални фенове от 90-те години насам. Носителят на Грами и основоположник на цяло течение в съвременната електронна музика включи България в световното си турне.

Deep Forest се ражда преди повече от 25 години. Пътищата на основателите Ерик Муке и Мишел Санчес се разделят през 2005 г., но Муке продължава да прави музика с емблемата Deep Forest. Музиката трудно се побира в жанрови определения – смесва традиционни фолклорни мелодии и напеви с електронни звуци. Ерик Муке за първи път идва у нас, но познава българската музика отдавна. В петия албум на Deep Forest участва и певицата Стефка Йорданова, чийто глас звучи в парчето Endangered Species или „Застрашен вид“.

„Познавам българската музика от Мистерията на българските гласове. Първият път, когато ги чух, си казах „Уау, какво е това?“ Такава хармония, красота, такава сложност! Понеже в името им има „български хор“, знаех, че са от България. След това направих малко проучване, срещнах някои хора, после дълго време заедно с групата пееше Стефка Йорданова, която е от България. Не казвам това само защото съм тук, но много харесвам тази част на Европа – Балканите, както я наричаме, защото се намира по средата между две култури. Усещам, че този регион е много по-сложен от Западна Европа. Музиката не е толкова комплексна, колкото индийската, но е някъде по средата. Вашата музика има мелодии с привкус от Европа, както от Западна, така и от Източна Европа. Толкова е красива! Наистина я харесвам“, сподели Ерик Муке в специално интервю за Би Ай Ти на Бегликафест.

Цялото интервю на Десислава Микова и оператора Нешо Миладинов вижте във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …