неделя , 23 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Дебело въже от преплетени сюжети около атентатите в Париж
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Дебело въже от преплетени сюжети около атентатите в Париж

„Това вече е едно дебело въже от преплетени сюжети, които трябва да се разплетат около този трагичен случай от завчера, от една страна. От друга, това вече не е само Франция. Независимо, че събитието стана във Франция, виждаме, че в него е преплетена Белгия. Всичко това е в някаква степен отражение на събитията в Сирия. Събитията в Сирия са отражение на, да речем, другаде, включително и в Украйна, казват някои анализатори и аз не съм далеч от тяхното мнение. Така че много неща трябва да се променят във виждането на европейците за себе си – като за континент, като за Европейски съюз, като за военна организация НАТО“, коментира в еМисия България журналистът Николай Конакчиев след атентатите в Париж.

По думите му последните разкрития за брюкселския квартал „Моленбек“ и живеещите там араби, които трафикират наркотици и оръжия и участват в организираните от „Ислямска държава“ атентати, ще променят разбиранията на Европа за свобода. Макар границите днес да са много условни, постиженията в свободното пътуване и пренасянето на информация трябва да се запазят. Но това изисква постигането на баланс, който да ограничи престъпниците, ползващи тези права по­-добре от останалите хора, каза още журналистът.

Според Николай Конакчиев основната цел на терористите – да внесат страх, е постигната. Въпреки това той смята, че атентатите от 13 ноември в Париж са „един от последните им успехи“, който ще промени понятието „мигранти“, както и свободното им придвижване.

Идеята за избори в Сирия Конакчиев коментира така: „Там не може да се намери една здрава стена, на която да се закачи един изборен лозунг, плакат или каквото и да е. Населението се е разбягало по съседни и несъседни държави. И изведнъж избори? Това е много далечна работа. Преди това трябва да се постигнат много други неща, за които световната политическа машина е загубила възможността да действа.“

Причината за сегашните световни конфликти той вижда в остарелите механизми: „Основният инструмент на световния мир – ООН. ООН показва пълна безпомощност по отношение на Сирийската криза. И с невъзможността да се вземат адекватни решения в самото начало на конфликта се видя, че това, което наричаме умерена опозиция, не може да постигне военни цели, защото няма как да ги постигне. То наистина беше едно гражданско движение. И то се ислямизира, отиде в крайностите. Така че Световната организация повече от всички други според мен се нуждае от едно ново начало за себе си, от една дълбока реорганизация…“, допълни Конакчиев.

 

 

Вижте също

gerdzhik

Огнян Герджиков подложен на кръстосан огън от новите депутати

Новите депутати спешно повикаха служебния премиер Огнян Герджиков за обяснения относно неговата кадрова политика. Препитването …