събота , 24 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Дебело въже от преплетени сюжети около атентатите в Париж
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Дебело въже от преплетени сюжети около атентатите в Париж

„Това вече е едно дебело въже от преплетени сюжети, които трябва да се разплетат около този трагичен случай от завчера, от една страна. От друга, това вече не е само Франция. Независимо, че събитието стана във Франция, виждаме, че в него е преплетена Белгия. Всичко това е в някаква степен отражение на събитията в Сирия. Събитията в Сирия са отражение на, да речем, другаде, включително и в Украйна, казват някои анализатори и аз не съм далеч от тяхното мнение. Така че много неща трябва да се променят във виждането на европейците за себе си – като за континент, като за Европейски съюз, като за военна организация НАТО“, коментира в еМисия България журналистът Николай Конакчиев след атентатите в Париж.

По думите му последните разкрития за брюкселския квартал „Моленбек“ и живеещите там араби, които трафикират наркотици и оръжия и участват в организираните от „Ислямска държава“ атентати, ще променят разбиранията на Европа за свобода. Макар границите днес да са много условни, постиженията в свободното пътуване и пренасянето на информация трябва да се запазят. Но това изисква постигането на баланс, който да ограничи престъпниците, ползващи тези права по­-добре от останалите хора, каза още журналистът.

Според Николай Конакчиев основната цел на терористите – да внесат страх, е постигната. Въпреки това той смята, че атентатите от 13 ноември в Париж са „един от последните им успехи“, който ще промени понятието „мигранти“, както и свободното им придвижване.

Идеята за избори в Сирия Конакчиев коментира така: „Там не може да се намери една здрава стена, на която да се закачи един изборен лозунг, плакат или каквото и да е. Населението се е разбягало по съседни и несъседни държави. И изведнъж избори? Това е много далечна работа. Преди това трябва да се постигнат много други неща, за които световната политическа машина е загубила възможността да действа.“

Причината за сегашните световни конфликти той вижда в остарелите механизми: „Основният инструмент на световния мир – ООН. ООН показва пълна безпомощност по отношение на Сирийската криза. И с невъзможността да се вземат адекватни решения в самото начало на конфликта се видя, че това, което наричаме умерена опозиция, не може да постигне военни цели, защото няма как да ги постигне. То наистина беше едно гражданско движение. И то се ислямизира, отиде в крайностите. Така че Световната организация повече от всички други според мен се нуждае от едно ново начало за себе си, от една дълбока реорганизация…“, допълни Конакчиев.

 

 

Вижте също

EMBG_FEST

Он фест събира градската култура и новите технологии

Ако обичаш зрелищните батъли или просто обичаш адреналина със спиращи дъха игри на живо и …