петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Държавата според Стажанта: Радев – наивният президент?

Държавата според Стажанта: Радев – наивният президент?

Миналата неделя станахме свидетели на най-големия скандал в историята на България, след като Цветан Цветанов от ГЕРБ директно обвини държавния глава Румен Радев в корупция.

През цялата седмица обаче такава тема като че ли не съществуваше, а Цветанов дори заяви, че такова нещо няма. Радев пък мълча в продължение на цели два дни, след което се обади някъде от провинцията пред група журналисти.

Стажанта обаче пита – от екипа на Румен Радев не го ли подготвиха колко е смешно да твърди, че в Швеция няма корупция? Звучи неубедително и смешно от устата на президента.

За да помогнем на г-н Радев по темата за изтребителите „Грипен“: съмнения за сделките с тях е имало в още две страни в ЕС, Чехия и Унгария. Говори се, че за тези сделки 12,6 млн евро са отделени за подкупи.

Изследването е дело на организацията „Световна фондация за мир“, освен това са излъчени редица репортажи по темата, включително разследващ материал по шведската национална телевизия.

Големи корупционни скандали по темата със закупуване на изтребители за армията има и в други държави като Финландия и Австрия. Става дума за суми от порядъка на милиони евро, заделени специално за подкупи. Да не забравяме и „оазиса на законността“ – Германия, където компанията „Сименс“ плати милиони евро глоба заради подкупи.

„Г-н Борисов има едно ужасяващо качество – да унижава най-близките жени в обкръжението си. Като започнем от Румяна Бъчварова, която сложи на почти неизбираемо място в депутатските листи и стигнем сега до Лили Павлова, която уволни Боршош като шеф на НДК, а той на другия ден го върна на поста. Тази история обаче доказа абсурдността в държавата. Държавата не може да се управлява по този начин, категоричен е Стажанта в седмичния си коментар.

„Изведнъж в Асеновград откриха, че в гетото освен незаконни постройки, имало и незаконно пребиваващи? А тази управа и тази полиция в града не са ли наясно с това или трябваше да се стигне до граждански протести срещу безчинствата на ромите“, продължи с коментара си Стажанта.

„Какъв е изводът от скандалите на седмицата – само у нас няма произнесена присъда по обвинения в корупция. Цацаров и Арнаудова си траят, хвърляйки прах в очите с митничарски акции, а голямата корупция си остава ненаказана в тази злощастна наша държавица и отнигде взора надежда не види“, завършва коментара за тази седмица Стажанта.

Вижте целия коментар на Стажанта в следващото видео!

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …