сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / „Държавата според Стажанта“: Агентите на ДС, скандалът с директора Асен Александров и разследването срещу кмета на Пловдив

„Държавата според Стажанта“: Агентите на ДС, скандалът с директора Асен Александров и разследването срещу кмета на Пловдив

В традиционната рубрика „Държавата според Стажанта“ Диков коментира някои от абсурдите от последните дни. Сред тях е скандалът между Стефан Цанев и Вежди Рашидов, снимките на директора на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ и скандала около тях, както и новините около правителствена болница.

Диков прочете писмо от Министерството на културата във връзка с наградата на Стефан Цанев. Диков коментира и кои са някои от бившите агенти на ДС, подписали решението. Сред тях е директорът на НИМ проф. Божидар Димитров – агент Кардам, Тервел, Телерик.

Следващият, който е подписал документа е проф. Стоян Денчев – ректор на Унибит – агент Симеонов. Следващият е проф. Валери Стефанов, който е председател на съюза на колекционерите в България – агентурното му име е Андрей Николов.

Доц. Д-р Соня Петкова – директор на Националния военноисторически музей – за нея няма информация да е била агент на ДС. Арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на архитектите в България. За него също няма информация да е бил агент на ДС.

„Не може да си работил за такава репресивна машина като ДС и да получаваш сега държавни награди, още повече когато твоят министър-председател казва, че приключва с досиетата и казва „Не“ на ченгетата“, коментира Диков.

„Бойко Борисов няма никаква власт да избира патриарх. 80% от висшия клир на църквата се оказаха ченгета. Онова, което не разбирам, Бойко Борисов, който декларира борба с ДС целува ръка на ченгето-патриарх“, коментира още Стажанта.

Президентът Росен Плевнелиев в словото си при встъпването в длъжност на българския патриарх засвидетелства искрената си радост от избирането му през 2013 г. Стажанта цитира и друг откъс от речта на Плевнелиев. „Представяте ли си – с ченге-патриарх ще защитаваме ценностната система на нацията?“, запита реторично водещият.

„Съжалявам, че Борисов очевидно не може да отиде по-далеч от асфалта и фекалиите“, коментира едно от последните интервюта на премиера в оставка Стажанта. „Относно здравеопазването се изказа като селски бакалин от магазин“, добави водещият и каза, че темата за АМ „Хемус“ е била заметена под килима.

Диков каза, че е получил общи приказки от шефа на Правителствена болница и добави, че е изпратил писмо до говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Отговор все още няма.

Диков коментира и скандалните снимки на директора на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров, които бяха качени на сайта на училището. Той си подаде оставката като съветник на г-жа Кунева, взе си отпуск като директор. Последва защита от страна на родители, ученици и обществени организации. В петък за пръв път се появи интервю с директора, който казва, че са полуавтентични. От прокуратурата твърдят, че снимките са манипулирани и има монтаж.

„Не проумявам защо този човек от самото начало не скочи и не каза, че снимките са пълен фалшификат. Аз съм за това да се потърси най-строга отговорност от журналистите и изданията, публикували тези снимки“, смята Стажанта.
Диков похвали главния прокурор Сотир Цацаров и го похвали по повод разследването относно пловдивския кмет Иван Тотев. „Без никакъв план започва строежа, три фирми се явяват, водят се директни преговори. Според прокуратурата 1 милион е щетата, нанесена на общината от този договор. Това е детска игра в сравнение с един друг обект – 49 милиона. Става дума за едно абсурдно спортно съоръжение – колодрум“, обясни Стажанта.

Чуйте коментарите на Стажанта за абсурдите през последните дни в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …