петък , 20 юли 2018
Начало / Новини / Държавата според Стажанта – абсурдите на родната прокуратура

Държавата според Стажанта – абсурдите на родната прокуратура

В традиционната си седмична рубрика „Държавата според Стажанта“ Сашо Диков коментира някои абсурди, ставащи през последните дни у нас.

„Няма съмнение, че борбата с престъпността се води ожесточено, поне на пръв поглед. Има арести, спецакции. Нужно ли е обаче да гледаме как часове наред един човек стои проснат на земята? А накрая да се окаже, че през разкрития канал за трафик на мигранти през летището, всъщност са минали двама души?“, пита риторично Стажанта. „Тези помпозни пресконференции създадоха друго впечатление, но нейсе…“, допълва той.

„Защо прокуратурата мълчи за случаи, в които са милиони евро – например този с „Агхромах“ на известния благоевградски строител Бачев? Какво стана по-нататък? Защо прокуратурата мълчи по случая от 25 януари миналата година, когато шеф на американска фирма се оплака, че човек, представител се за близък на Борисов, е поискал подкуп от един милион евро за „Химко“ Враца? Защо всичко това се потули, а се пъчим с други неща“, пита Стажанта.

„Върхът на сладоледа обаче стана преди два дни. Казусът – съдят човек за пране на пари, взел ги от друг човек. Прокуратурата обвинява човека, който е бизнесмен, а този, който му е дал парите обаче, твърди, че е доволен от работата“.

Абсурдният казус коментира адвокат Ина Лулчева. „Делото е за сделка между частници, където прокуратурата няма право да се бърка. Това са частно дружество и физическо лице, които завяват, че са напълно доволни от сделката“, категорична е Лулчева.

„Прокуратурата, без никой да я е сезирал за накърняване на собственост, не може да се бърка и да казва на някой, че е ощетен. В случая, прокуратурата иска да бъде осъден представителят на юридическото лице, защото е увредил на себе си. Посредникът е получил пари, за които собственикът казва, че е платил, защото работата му е свършена.

Абсурдното е, че всички страни по тази сделка са в залата и са подсъдими. Никой не е недоволен, недоволна е прокуратурата. За мен това е абсурд“, категорична е Лулчева.

Седмичният коментар на Стажанта продължи с посещението на делегацията на президента Румен Радев при Папата, от чиято лява страна застана скандалният варненски бизнесмен Веселин Марешки в качеството му на зам.-председател на парламента.

Стажанта коментира и един от най-обсъжданите фотоси на седмицата – този на съпругите на лидерите на страните от Г-7, сред които беше и първата дама Десислава Радева.

Вижте повече подробности в следващото видео!

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …