понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Държавата направи крачка назад за реформата в ТЕЛК – отчитат и второто заболяване при решението за инвалидност

Държавата направи крачка назад за реформата в ТЕЛК – отчитат и второто заболяване при решението за инвалидност

Държавата направи крачка назад за реформата за хора с увреждания. Здравното министерство отстъпи за медицинската експертиза на хората с няколко тежки заболявания. Те ще получават своята медицинска оценка въз основа и на двете си заболявания, а не само на основното, както предвиждаха промените, изкарали стотици на протест.

Една малка крачка назад за държавата – един голям скок напред за хората с увреждания. Така оттегленият преди дни вариант на наредбата за медицинска експертиза, според който процентите работоспособност се дават само според водещото заболяване, окончателно отпада. А с него отпада и рискът, че хората с тежки заболявания ще загубят част от пенсията и правото си на придружител.

Второ тежко заболяване ще се взима под внимание само при висок процент инвалидност за него. Очаква се до 30 дни наредбата да е готова за внасяне в Министерския съвет.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …